elektrisch rijden laadpalen stroomstoring

Sociale laadpaal kan stroomstoringen voorkomen

Sociale laadpaal kan stroomstoringen voorkomen

Bestaande laadpalen die overbelasting van het stroomnet kunnen voorkomen? Met een technische aanpassing in de laadpaal is het mogelijk. Kennis- en innovatiecentrum ElaadNL ontwikkelde een sociale module, die op 4 februari door Ingrid Thijssen (CEO Alliander) en Henk Visser (directeur Enpuls) werd onthuld.

Het aantal elektrische auto’s groeit spectaculair. En dit is nog maar het begin van de groei. Gevolg is dat het stroomnet steeds zwaarder wordt belast. Vooral op plekken waar veel elektrische auto’s opladen. Een moderne elektrische auto heeft immers een piekvermogen dat gelijk staat aan het energieverbruik van tien huishoudens. 

Laadpalen

Door de groei van elektrische auto’s zag Liander in 2019 ook het aantal publieke laadpalen in zijn gebied flink toenemen. In vergelijking met 2018 steeg het aantal met 39% naar 6.066 stuks. De komende jaren zal het aantal laadpalen explosief groeien. 

Overbelasting voorkomen

Om in te spelen op de toenemende belasting op het net heeft kennis- en innovatiecentrum ElaadNL de Sociale module voor laadpalen ontwikkeld. Met hulp van deze slimme toepassing kunnen laadpalen de laadsnelheid tijdelijk verlagen als overbelasting op het net dreigt. De komende periode worden verschillende types uitvoering getest.

Sociale module

Nederland loopt voorop met het onderzoeken en testen van slim laden: het gespreid over de dag en nacht opladen van elektrische auto’s, waardoor de belasting op piekmomenten afneemt. Zo worden allerlei varianten op slim laden op grote en kleine schaal getest. De Sociale Module is een vorm van slim laden. Uniek aan deze techniek is dat deze niet dagelijks wordt gebruikt, maar alleen wordt ingezet als overbelasting op het net dreigt. In feite fungeert de Sociale Module als vangnet voor reguliere toepassingen van slim laden.


 

Bekijk gerelateerd nieuws: