grootzakelijk netcapaciteit Vijfhuizen

Klant-en-klare schakelinstallatie in Vijfhuizen

Klant-en-klare schakelinstallatie in Vijfhuizen

In Vijfhuizen is deze week een kant-en-klare schakelinstallatie geplaatst op het onderstation. Deze tijdelijke installatie zorgt ervoor dat een datacenter in de regio zo’n negen maanden eerder kan worden aangesloten op het elektriciteitsnet. Een slimme oplossing.

Er is grote belangstelling voor capaciteit op het elektriciteitsnet. In de regio Haarlemmermeer is vooral vraag naar vermogen door tuinders en datacenters. Hiervoor wordt het net flink uitgebreid op diverse plaatsen met extra kabels en installaties. Maar die uitbreidingen nemen veel tijd in beslag. Alleen het zoeken naar een geschikte locatie kan al jaren duren, zo blijkt uit de zoektocht naar een plek voor een onderstation in de regio.

Kant-en-klare installatie

Om toch versneld meer capaciteit te creëren, wordt ook ingezet op slimme oplossingen. In Vijfhuizen heeft Liander ook een kant-en-klare installatie geplaatst, waarmee een datacenter versneld kan worden aangesloten. Dit zogenaamde provisorium, bestaat uit een container. Daarin zit een middenspanningsinstallatie met twee voedende velden en acht afgaande velden. Inclusief bijbehorende voorzieningen zoals gelijkrichter, accubatterij en netaansluiting. Het vormt daarmee de verbinding tussen de transformator en de klant.

Negen maanden sneller

Johan van der Plas, Assetmanagement: “Door het inzetten van deze installatie slagen we erin om de betreffende klant negen maanden eerder aan te sluiten. En ook op het gewenste spanningsniveau, namelijk 20kV. Dit soort klant-en-klare oplossingen helpen om versneld tot aansluitingen te komen. En dat helpt natuurlijk enorm in het bijbenen van de energietransitie. We gaan dit dan ook standaardiseren en grootschaliger toepassen in ons net".

Komende periode wordt de installatie aangesloten op de nieuwe transformatoren en verbonden met de klant. Naar verwachting wordt de verbinding binnen twee maanden in gebruik genomen.
 

Bekijk gerelateerd nieuws:

aardgasvrij energietransitie

Stap voor stap de overstap naar aardgasvrij

Stap voor stap de overstap naar aardgasvrij

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) kent aan 19 gemeenten een rijksbijdrage toe voor het ...

Lees artikel
groen gas energietransitie

Eerste groen gas booster in gebruik

Eerste groen gas booster in gebruik

Liander heeft in Zeewolde de eerste groen gas booster in gebruik genomen. De booster zorgt ervoor dat producenten van gr ...

Lees artikel