werkzaamheden Leeuwarden Friesland

Een kijkje nemen bij ‘het echte werk’

Een kijkje nemen bij ‘het echte werk’

Wat doe je als er grote werkzaamheden gepland staan pal achter een technische school? Dan nodig je tientallen leerlingen elektro- en installatietechniek en docenten uit om te komen kijken. En dat gebeurde vandaag in Leeuwarden.

In Leeuwarden wordt druk gewerkt aan de aanleg van zonnepark De Zwette. Dat wordt een van de grotere parken van Friesland. Om dat park aan te sluiten op het elektriciteitsnet van Liander, worden nieuwe elektriciteitskabels gelegd, die aangesloten worden op een onderstation in de buurt.

Een deel van die kabels loopt onder het terrein van de ROC Friese Poort, op een aantal meter diepte. Toen Liander contact zocht met de school voor verdere afstemming, ontstond het idee voor een leerzame ochtend. ‘Als jullie ons de werkzaamheden laten zien en uitleggen wat voor werk jullie doen, hebben wij er geen probleem mee dat het werk plaatsvindt bij onze school.’

Gestuurde boring

Vanochtend was het zover. Werkschoenen aan en naar buiten. Daar werd namelijk een gestuurde boring gemaakt, uitgevoerd door Pol-Verkley. Daarbij worden kabels door de grond getrokken met een grote boormachine. Een deel van de groep kreeg tekst en uitleg bij de werkzaamheden, terwijl de andere jongeren binnen informatie kregen over het werk van Liander en de betrokken aannemers. Later in de ochtend wisselden de groepen van locatie.

Projectmanager Harm Swart is betrokken bij de werkzaamheden in Leeuwarden en vertelde vandaag over ons werk. “Het is leuk om de jongeren wat te mogen vertellen over ons werk. Ze zitten nu nog op school, maar krijgen tijdens zo’n ochtend een goed beeld van wat voor werk ze later kunnen doen. Ze waren enthousiast en stelden goede vragen, dus volgens mij was het een geslaagde ochtend!”

Dus wie weet, misschien werkt een deel van deze jongens over een aantal jaar wel bij Liander of bij een van de aannemers waarmee we samenwerken.

Bekijk gerelateerd nieuws: