slimme meter energietransitie

Liander op koers voor aanbieding slimme meter

Liander op koers voor aanbieding slimme meter

Liander heeft in het afgelopen jaar bij 585.000 huishoudens en kleine bedrijven de slimme meter aangeboden. Daarmee heeft de netbeheerder de aanbiedplanning voor 2019 ruim op tijd behaald. Het Ministerie van het Economische Zaken en Klimaat en alle netbeheerders hebben deze planning bij de start van de grootschalige aanbieding van de slimme meter met elkaar opgesteld.

Alle netbeheerders bieden van 2015 tot en met 2020 bij alle huishoudens en kleine bedrijven de slimme meter aan. Deze periode wordt de grootschalige aanbieding van de slimme meter (GSA) genoemd. Klanten kunnen ervoor kiezen om hun traditionele elektriciteits- en gasmeter te laten vervangen door een slimme meter; een nieuwe digitale meter die meer inzicht geeft in het energieverbruik. Bij de start van de GSA hebben het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en alle netbeheerders een aanbiedplanning opgesteld. Liander heeft deze planning tot nu toe ieder jaar nog behaald.

Laatste jaar

Met het laatste jaar van de GSA voor de boeg heeft Liander al op ruim 2,7 miljoen van de ruim 3,1 miljoen adressen (86%) de slimme meter aangeboden. Het doel van Liander is om eind 2020 bij alle huishoudens en kleine bedrijven in zijn voorzieningsgebied de slimme meter aan te hebben geboden. In het laatste jaar van de GSA heeft de netbeheerder nog zo’n 420.000 adressen te gaan. Een deel hiervan bestaat uit onbemande adressen, zoals garageboxen of gemalen.

Waarom een slimme meter?

We gebruiken met z’n allen steeds meer energie en steeds meer elektrische apparaten. Het gebruik van internet, de wasmachine, het opladen van de elektrische auto. De energie die we met zijn allen gebruiken wordt steeds vaker lokaal opgewekt. Bijvoorbeeld met zonnepanelen. Om het energienet betrouwbaar te houden en te kunnen voldoen aan de veranderende vraag willen we beter inzicht krijgen in het dagelijkse energieverbruik. Met de huidige traditionele meters lukt dat niet, met de slimme meter wel.

Nog meer voordelen

De slimme meter biedt daarnaast nog meer voordelen. Door energieverbruiksmanagers, via de thermostaat, computer of smartphone, te koppelen aan de slimme meter kan real time inzicht worden verkregen in het energieverbruik- en de kosten. Verder kan Liander met de slimme meter sneller storingen vinden, oplossen en zelfs voorkomen.

 

Bekijk gerelateerd nieuws: