slimme meter laadpalen energietransitie

Liander start experiment met meters van derden

Start experiment meters van derden

Liander gaat samen met marktpartijen een experiment doen met consumenten die verschillende energieleveranciers op een aansluiting hebben voor bijvoorbeeld hun elektrische leaseauto. In het experiment kijken we of er in dat geval nog maar één elektriciteitsmeter nodig is. Dat bespaart kosten en we verwachten dat er hierdoor nieuwe proposities ontstaan in de markt.

Extra slimme meter niet meer nodig?
We gaan de meetdata uitlezen uit bijvoorbeeld de laadpaal van de auto. Op die manier is het niet nodig om een tweede slimme elektriciteitsmeter in de meterkast te plaatsen. Op dezelfde manier kan ook worden getest met het uitlezen van meetdata uit de warmtepomp of (de omvormer van) zonnepanelen. 

Nieuwe mogelijkheden voor de energiemarkt
We verwachten dat het gebruik van meters van derden kosten voorkomt en dat het daarmee interessanter wordt voor marktpartijen om nieuwe proposities te ontwikkelen. Zoals het aanbieden van leasecontracten inclusief stroom. Het experiment moet uitwijzen wat er gebeurt met de kwaliteit van de meetdata. En of de juiste volumes worden toegewezen aan de juiste energieleveranciers. 

 

Wilt u met ons meedenken?
We willen toetsen of het concept aansluit bij de behoeften van marktpartijen. We nodigen marktpartijen zoals energieleveranciers en leasemaatschappijen dan ook van harte uit om met ons mee te denken tijdens een sessie die wij organiseren op woensdag 18 december in Arnhem van 09.00-12.00. Meldt u hiervoor aan door een mailtje met uw gegevens te sturen naar jelle.wijnja@alliander.com

Bekijk gerelateerd nieuws: