werkzaamheden Amsterdam warmtenet

Enorme gasbuis in Amsterdam

Enorme gasbuis in Amsterdam

Een enorme gasbuis van 1100 meter en een diameter van 273 mm. Het ligt inmiddels onder de A10 en in de grond naast het Olympisch stadion. Het zorgt ervoor dat Amsterdam ook de komende jaren gebruik kan maken van een tweetal warmtenetten.

Een groot deel van Amsterdam wordt namelijk verwarmd door warmtenetten. De stadswarmte komt uit twee verschillende bronnen. De Diemen-centrale en afvalcentrale AEB. De stad verwacht tot 2025 een groei van zo’n 20.000 woningen in het gebied. Maar hoe zorg je ervoor dat de hoofdstad er tegen die tijd ook nog warm bij zit?

Gasaansluiting

Een hulpwarmtecentrale biedt uitkomst. De centrale komt te liggen tussen het spoor en de ring A10. In de centrale wordt de warmte vanuit de afvalcentrale en de Diemen-centrale tot een stadsverwarmingssysteem samengevoegd. Nu vraagt zo’n centrale ook om een gasaansluiting. En dat is geen kleintje.

Pieken opvangen

De centrale zal op piekmomenten zo’n 18.500 kuub gas per uur verbruiken. Dat zal vooral in de winter zijn. De hulpcentrale wordt gebouwd om de pieken op te vangen. Ook wordt het ingezet wanneer één van de andere centrales uitvalt. Het zal zelf geen continue warmte opwekken.

Stalen buis

Vanwege de trekkracht van de gestuurde boring, wordt gekozen voor een stalen buis. “De buis is deze zomer eerst helemaal aan elkaar gelast, vertelt projectleider Cock Baltissen. “Daarna is het in de volle lengte in het water gelegd in het Zuider-Amstelkanaal. Met een zogeheten intersection boring is het boorgat gemaakt. Dat houdt in dat twee boormachines van beide kanten boren en elkaar onderweg tegenkomen. De ene boring wordt daarna teruggetrokken, waarna de tweede boring de andere boring volgt door de boorgang".

Telekranen

Op het moment dat het boorgat groot genoeg is om de leiding onder de A10 door te trekken, wordt het met telekranen uit het water getrokken. Vanuit daar verdwijnt het in het boorgat, zo’n 55 meter diep de grond in. Ruim 1100 meter verderop komt de leiding weer tevoorschijn. Cock: "Alles ging gelukkig goed. Je weet natuurlijk nooit welke obstakels je tegenkomt tijdens zo'n boring. Er is bewust gekozen voor een tracé zonder bebouwing. De leiding komt wel onder voetbalvelden, een atletiekbaan en het spoor te liggen, maar gaat niet onder huizen door. De centrale wordt volgend jaar in gebruik genomen. We zijn dus ruim op tijd klaar”. 

Bekijk gerelateerd nieuws: