netcapaciteit Noord-Holland

Liander onderzoekt congestiemanagement in Noord-Holland

Congestieonderzoek Noord-Holland

Liander gaat onderzoeken of congestiemanagement in de Noord-Hollandse gemeenten Koggenland, Schagen en Hollands Kroon mogelijk is om de schaarste op het elektriciteitsnet te verminderen.

Onder meer door de snelle opkomst van zonneparken die capaciteit van het net vragen om stroom terug te leveren, raakt het elektriciteitsnet op steeds meer plekken vol. Op de lange termijn verhelpen we het tekort aan netcapaciteit door het elektriciteitsnet uit te breiden. Voor de korte termijn onderzoeken we of congestiemanagement per gebied mogelijk is. Bij congestiemanagement stemmen we vraag en aanbod op elkaar af, op een marktgedreven manier. Zo kunnen we het net efficiënter benutten.

We onderzoeken in de gemeente Koggenland, Schagen en Hollands Kroon momenteel de mogelijkheid van congestiemanagement voor het terugleveren van elektriciteit. Daarnaast werken we hard aan het uitbreiden van het net.

Op de regiopagina van gemeente Koggenland is te lezen wat de situatie en oplossingen precies zijn. De uitbreidingen in de gemeenten Schagen en Hollands Kroon zijn opgenomen in de ge-update vooraankondiging van Noord-Holland.

Bekijk gerelateerd nieuws:

aardgasvrij energietransitie

Stap voor stap de overstap naar aardgasvrij

Stap voor stap de overstap naar aardgasvrij

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) kent aan 19 gemeenten een rijksbijdrage toe voor het ...

Lees artikel
groen gas energietransitie

Eerste groen gas booster in gebruik

Eerste groen gas booster in gebruik

Liander heeft in Zeewolde de eerste groen gas booster in gebruik genomen. De booster zorgt ervoor dat producenten van gr ...

Lees artikel