Kunst als taakstraf op ons transformatorhuisje

Kunst als taakstraf op ons transformatorhuisje

Een transformatorhuisje van Liander omtoveren tot een waar kunstwerk. Het was de taakstraf die een tiener uit Doesburg kreeg. De straf was zo opmerkelijk dat verschillende media er aandacht aan besteedden.

De jongen uit Doesburg had een taakstraf van 5 uur gekregen. “Waarvoor is niet zo belangrijk, maar de kans op herhaling is nihil,” zegt Esther Bosgoed (coördinator van jongerencentrum 0313). “Wij worden wel vaker door bureau HALT benaderd voor een passende taakstraf. Bij het maken van een afspraak viel mij direct de profielfoto van de jongen op. De achterkant van een spijkerjas met pentekeningen. Een creatieve jongen, hij bleek enorm van tekenen te houden.”

Omdenken

Esther had direct een passende taakstraf in gedachten. Vaak wordt als taakstraf graffiti verwijderd. Waarom niet graffiti aanbrengen Graffiti werd streetart. Daar is onze jongerenorganisatie veel mee bezig. Gebouwen volgehangen met posters of beklad met lelijke graffiti laten we omtoveren tot kunstwerken. Geïnspireerd door hanzestad Doesburg en zijn markante gebouwen. De jongen was direct enthousiast over het voorstel.

Contact met Liander

Voordat hij aan de slag ging, nam Esther contact op met Liander. “Goed van haar,” zegt engineer Hans Langeveld. “Het is een mooi initiatief, maar we willen voorkomen dat onze bouwkundige ruimtes zomaar worden gebruikt als kunstobject. Het is bijvoorbeeld niet de bedoeling dat er reclame op politieke uitingen op staan of dat verf wordt gebruikt die snel weer loslaat. In dit geval vond ik het prima. Waar voorheen een ruimte met lelijke graffiti en verregende poster stond, staat nu een waar kunstwerk.”

Win-win-win

De jongen stak uiteindelijk drie keer zoveel uur in zijn taakstraf. Een win-win-win-situatie. De jongen heeft iets terug gedaan voor de maatschappij en er wordt een langdurig positief effect bij hem gecreëerd, Doesburg heeft er een prachtig kunstwerk bij en ons transformatorhuisje ziet er veel mooier en netter uit.

Media

De Doesburgse taakstraf bleef niet onopgemerkt. Verschillende media, zoals RTL, besteedden er aandacht aan.

Bekijk gerelateerd nieuws:

Stroomstoringen voorkomen met algoritmes

Stroomstoringen voorkomen met algoritmes

Liander is begonnen met het inzetten van algoritmes om stroomstoringen te voorkomen. Deze zomer is een systeem ingericht ...

Lees artikel

Liander gunt werkzaamheden Amsterdams energienet aan drie aannemers

Liander gunt werkzaamheden Amsterdams energienet aan drie aannemers

Netbeheerder Liander en aannemers Van Gelder, Heijmans en Stam & Co hebben vandaag een omvangrijk contract getekend voor ...

Lees artikel