Gasexplosie Den Haag

Gasexplosie Den Haag

Het Openbaar Ministerie en toezichthouder SodM (Staatstoezicht op de Mijnen) hebben donderdag 6 juni hun bevindingen gedeeld over een gasexplosie in de Haagse Jan van der Heijdenstraat op 27 januari 2019. Het gas was afkomstig uit een gescheurde grijs gietijzeren gasleiding die voor het complex lag.

Incidenten met gasleidingen hebben grote impact op de omgeving en kunnen leiden tot veel vragen over de veiligheid van het gasnet. Veiligheid staat bij Liander voorop. We zijn altijd bezig het gasnet zo betrouwbaar en veilig mogelijk te houden. Zo speuren we dagelijks met zeer gevoelige apparatuur door heel Nederland naar kleine gaslekken. Minimale gaslekken kunnen zo, nog voor ze een probleem vormen, in een heel vroeg stadium worden aangepakt.


Hoog risico leidingen zijn vervangen

Liander vervangt volgens afspraak met SodM alle leidingen van grijs gietijzer of asbestcement voor 2040. Daarbij loopt Liander voor op schema. In plaats van 100 km per jaar heeft Liander het afgelopen decennium gemiddeld 150 km leidingen per jaar vervangen. Alle grijs gietijzeren leidingen op locaties met een groot risico op lekken, zijn inmiddels vervangen. In de prioritering houden we rekening met de grondsoort waarin een leiding ligt, de leeftijd van de leiding en lokale omstandigheden. Veranderen de omstandigheden, bijvoorbeeld door bouwwerkzaamheden, dan stellen we de prioritering bij.

Lees meer op NBNL.

Een actueel overzicht van onze grijs gietijzeren gasleidingen vindt u hier.

Bekijk gerelateerd nieuws:

Wees alert op babbeltrucs

Wees alert op babbeltrucs

Regelmatig komen meldingen binnen van misbruik van de naam van Liander. De beller meldt zich namens netbeheerder Liander ...

Lees artikel

Zorgen over recente gasincidenten bij tuinwerkzaamheden

Zorgen over recente gasincidenten bij tuinwerkzaamheden

Wie in zijn tuin gaat (of laat) graven, moet zich goed voorbereiden. Dat stellen de gezamenlijke netbeheerders vandaag i ...

Lees artikel