Nieuwe eisen aan terugleveren elektriciteit

Nieuwe eisen aan terugleveren elektriciteit

Wekt u met uw woning of met uw bedrijf elektriciteit op en levert u die (deels) terug aan het elektriciteitsnet? Dan krijgt u vanaf april 2019 te maken met nieuwe Europese en landelijke eisen. Voor zonnepanelen en andere opwekinstallaties gelden vanaf dat moment nieuwe technische eisen. En voor iedereen met een gecontracteerd transportvermogen groter dan 1 MW, gaan gefaseerd nieuwe eisen gelden voor de prognoses die u aanlevert aan uw netbeheerder.

Koopt u na 27 april 2019 zonnepanelen of een andere opwekinstallatie? Of past u uw huidige opwekinstallatie grondig aan, bijvoorbeeld doordat u omvormers vervangt of doordat u het vermogen van de installatie wijzigt? Dan moet uw opwekinstallatie voldoen aan nieuwe technische eisen. U bent wettelijk verplicht om er voor te zorgen dat dit het geval is, en u moet dit kunnen aantonen als uw netbeheerder erom vraagt.

Installatie melden

Voordat u een installatie in gebruik kunt nemen, moet u bij uw netbeheerder melden om welke installatie het gaat. Consumenten en zakelijke klanten met een kleinverbruikaansluiting (t/m 3x80A) gebruiken hiervoor energieleveren.nl. De gezamenlijke netbeheerders gaan hier 1 nieuw systeem voor gebruiken dat 1 augustus 2019 beschikbaar is. Zakelijke klanten met een grootverbruikaansluiting (groter dan 3x80A tot 1 MW) doen dit via liander.nl.

Vraag naar de nieuwe eisen

Bij het aanmelden moet u vanaf 27 april 2019 aangeven dat de installatie voldoet aan de eisen. Want alleen als dat zo is kunt u energie (blijven) terugleveren aan het energienet. Vraag daarom aan de leverancier van uw opwekinstallatie of aan uw installateur of de installatie voldoet aan de Requirements for Generators (RfG) en aan de nieuwe Nederlandse Netcode elektriciteit. Momenteel werken de fabrikanten en Europese certificeringsinstanties aan een certificaat waaruit blijkt dat de installatie aan de eisen voldoet. 

Gebruik van de gegevens

De Nederlandse netbeheerders houden centraal bij waar alle opwekinstallaties staan en wat hun capaciteit is. Dit helpt bij het stabiel houden van het elektriciteitsnet. Ook gebruiken de netbeheerders de gegevens bij het onderhoud en beheer van het elektriciteitsnet goed en om te beslissen waar zij het net het beste kunnen uitbreiden.

Hier vindt u meer informatie over de nieuwe eisen voor het terugleveren van elektriciteit.

Bekijk gerelateerd nieuws:

Versneld ruimte op elektriciteitsnet regio Boskoop

Versneld ruimte op elektriciteitsnet regio Boskoop

De gemeente Alphen aan den Rijn verkent de mogelijkheden om een privaat netwerk voor duurzame energievoorziening te ontw ...

Lees artikel

Netbeheerders starten campagne Veilig graven

Netbeheerders starten campagne Veilig graven

Het voorjaar is in volle gang. Voor veel mensen hét moment om in hun tuin aan de slag te gaan en bijvoorbeeld een boom ...

Lees artikel