Oorzaak grote stroomstoring Amsterdam bekend

Oorzaak grote stroomstoring Amsterdam bekend

Vrijdag 9 maart 2018 werd een deel van de Amsterdamse binnenstad getroffen door een stroomstoring. Ruim 28.000 bewoners en ondernemers zaten geruime tijd zonder stroom. Uit onderzoek van onderzoeksbureau DNV-GL blijkt dat het primaire beveiligingssysteem van elektriciteitsverdeelstation Frederiksplein niet goed heeft gewerkt. Liander heeft diverse maatregelen genomen om herhaling te voorkomen.

Een medewerker van Liander knipte 9 maart per abuis een elektriciteitskabel door die onder spanning stond. Hierdoor ontstond kortsluiting in het elektriciteitsnet van Liander. Even daarna ontstond brand op onderstation Frederiksplein. Op de Weteringschans kwam een steekvlam uit het trottoir, waarbij iemand gewond raakte.

Het doorknippen van een verkeerde kabel komt vaker voor, maar hoort niet te leiden tot een brand, steekvlam en storing van deze omvang. Daarom liet Liander onderzoek doen.

30 seconden

Onderzoek van het onafhankelijke bureau toont aan dat het primaire beveiligingssysteem op elektriciteitsverdeelstation Frederiksplein niet goed werkte. Bij goed functionerende beveiligingssystemen wordt een kabel waarin kortsluiting plaatsvindt binnen enkele seconden uitgeschakeld. Daardoor valt slechts bij een beperkt aantal klanten in een beperkt gebied de stroom weg.

Bij dit incident functioneerde het primaire beveiligingssysteem niet naar behoren. Het duurde 30 seconden voordat het back-up beveiligingssysteem de beschadigde kabel alsnog uitschakelde. Op het back-up beveiligingssysteem waren meerdere kabels aangesloten, waardoor een groter gebied zonder stroom kwam te zitten.

Defecte zekering

Uit het onderzoek van DNV-GL blijkt dat het beveiligingssysteem van de geknipte kabel in elektriciteitsverdeelstation Frederiksplein niet werkte doordat het uitstond. De oorzaak hiervan was een defecte zekering.

Door de hoge stroom die gedurende 30 seconden door de betreffende kabel liep, raakte deze overbelast en ontstond grote warmteontwikkeling in de kabel. Hierdoor ontstond onder andere brand in elektriciteitsverdeelstation Frederiksplein. Door de omvang van de schade in het elektriciteitsverdeelstation duurde het langer dan gebruikelijk voordat onze klanten in het getroffen deel van Amsterdam weer van stroom waren voorzien.

Maatregelen

Om herhaling te voorkomen hebben we maatregelen genomen. We installeren een systeem dat continue de beveiligingssystemen bewaakt. Dit is uiterlijk eind maart volgend jaar geïnstalleerd. Tot de installatie daarvan, controleren medewerkers van Liander maandelijks de systemen. Hiermee is de kans op herhaling van het incident nagenoeg nihil. En eerder hebben we bij herstel van het onderstation al preventief schakelapparatuur en beveiligingen vervangen.

Werkzaamheden

De komende maanden vinden nog herstelwerkzaamheden plaats op en rondom het elektriciteitsverdeelstation. Dit zal soms gepaard gaan met overlast voor omwonenden. Wij vragen hiervoor begrip en zullen er uiteraard alles aan doen om betrokkenen tijdig te informeren en overlast zoveel mogelijk te beperken. Op deze pagina is meer informatie te vinden.

Bekijk gerelateerd nieuws:

Toezichthouder SodM: slimme gasmeters zijn veilig

Toezichthouder SodM: slimme gasmeters zijn veilig

De veiligheid rondom de slimme gasmeter wordt voldoende geborgd door de regionale netbeheerders. Dat concludeert toezich ...

Lees artikel

Liander organiseert unieke flexibiliteitsmarkt in Nijmegen

Liander organiseert unieke flexibiliteitsmarkt in Nijmegen

Liander is in Nijmegen-Noord begonnen met een zogenaamde flexibiliteitsmarkt. In het gebied worden vraag en aanbod van e ...

Lees artikel