Meer nieuwbouwwoningen zonder aardgas

Meer nieuwbouwwoningen zonder aardgas

De Nederlandse overheid wil afstappen van het gebruik van aardgas. Daarom is per 1 juli 2018 de plicht om nieuwe huizen en gebouwen aan te sluiten op het gasnet vervallen. Hoe staan gemeenten ervoor in ons gebied?

Gemeenten bepalen of een netbeheerder een nieuw gebouw mag aansluiten op aardgas of niet. Liander sluit woningen waarvoor vanaf 1 juli een omgevingsvergunning is aangevraagd, in principe niet meer aan op het aardgasnet. Voor die projecten worden alternatieve keuzes gemaakt.

Aanvragen

Van alle aanvragen voor nieuwbouw en renovaties die binnen zijn gekomen in het derde kwartaal van dit jaar, is 57% een aansluiting zonder aardgas. Hierin lopen de provincies Flevoland en Noord-Holland voorop. Dit is vooral te danken aan de gemeente Amsterdam (97%), Purmerend (95%) en Diemen (87%).

 

Provincie % aardgasloze aanvragen
Noord-Holland 67%
Flevoland 62%
Friesland 52%
Gelderland 46%
Zuid-Holland 42%

 

Wel aardgas

Het afgelopen kwartaal zijn nog wel nieuwbouwwoningen op aardgas aangesloten. Dat heeft alles te maken met de vergunningen. Wanneer voor 1 juli de omgevingsvergunning is aangevraagd, dan gelden de oude regels. Dat betekent dat de woningen nog op het aardgasnet aangesloten kunnen worden. Wanneer de vergunning eenmaal is aangevraagd, is deze onbeperkt geldig. Hoeveel woningen nog gebouwd gaan worden op basis van een oude vergunning, is niet duidelijk. Inschatting is dat het nog enkele jaren kan duren voordat 100% van de nieuwbouw toekomstbestendig wordt gebouwd. 

 

In gesprek

Liander is actief in gesprek met gemeenten en projectontwikkelaars over de mogelijkheden om nieuwbouwprojecten zonder aardgas te realiseren. Projectontwikkelaars en woningcorporaties die al aardgasaansluitingen voor nieuwbouwprojecten bij Liander hebben aangevraagd of in opdracht hebben gegeven, krijgen de mogelijkheid om zonder kosten daarvan af te zien. Daarnaast denken we vrijblijvend mee over de mogelijkheden om een nieuwbouwproject alsnog zonder aardgas te realiseren.

 

Meer weten? Kijk hier.

Bekijk gerelateerd nieuws:

Voorkom graafschade bij het werken in de tuin

Voorkom graafschade bij het werken in de tuin

De Nederlandse grond ligt vol met kabels en leidingen voor gas, water, riolering, elektra, internet en telefonie. Ga je ...

Lees artikel

Toezichthouder SodM: slimme gasmeters zijn veilig

Toezichthouder SodM: slimme gasmeters zijn veilig

De veiligheid rondom de slimme gasmeter wordt voldoende geborgd door de regionale netbeheerders. Dat concludeert toezich ...

Lees artikel