Hoe reageert ons elektriciteitsnet op forse temperatuurverschillen?

Hoe reageert ons elektriciteitsnet op forse temperatuurverschillen?

Temperatuurverschillen elektriciteitsnetwerk

Nederland zucht onder de aanhoudende hitte. Mensen kijken reikhalzend uit naar lagere temperaturen en regen. Een weeromslag lijkt eraan te komen. Maar wat betekenen de flinke temperatuurwisselingen voor ons elektriciteitsnet?

Met een leveringszekerheid van 99,9% kennen we in Nederland een uiterst betrouwbaar elektriciteitsnetwerk. Desondanks hebben we te maken met stroomstoringen. Afgelopen tijd hebben we een langere periode van warm weer gehad. Stijgt de buitentemperatuur, dan zien we meer stroomstoringen. Neem de maand mei. Het kwik schoot omhoog en het aantal storingen leek net zo hard mee te stijgen. Na deze piek is het aantal storingen gedaald, maar nog altijd bovengemiddeld. In juli was het aantal storingen bijvoorbeeld vier keer zo hoog als vorig jaar.

Verbindingsstukken

Defecte verbindingsstukken zijn een belangrijke oorzaak van de storingen. Door grote temperatuurverschillen kunnen de stukken bezwijken en maken ze kortsluiting. Het falen van verbindingsstukken laat zich nog lastig verklaren. In ieder geval weten we dat er een relatie bestaat tussen falen en liggingsdiepte, soort verbindingsstuk, grondsoort en grondwaterpeil. Het soort verbindingsstuk is de meest dominante factor.

Preventief vervangen

Natuurlijk willen we storingen voorkomen. Daarom hebben we de afgelopen jaren veel risicovolle verbindingsstukken preventief vervangen. Dat zijn verbindingstukken waarvan we denken dat deze potentieel tot een storing kunnen leiden.

Regen

Eindelijk voorspelt het KNMI regen voor deze week. Voor veel mensen een verlossing, maar niet direct voor ons elektriciteitsnet. Bij stevige regenval en daling van de temperatuur verwachten we direct een grote hoeveelheid storingen. Mochten de regenbuien eraan komen, dan zijn we voorbereid. Zo volgen we de weersverwachtingen intensief en stellen we de beschikbaarheid van monteurs hierop af. Ook hebben we onze onderdelenvoorraad ruim aangevuld en de verwachte reparaties nu al ingepland. Verder hebben we door metingen met de Smart Cable Guard zicht op kritische plekken in ons net. De Smart Cable Guard is een systeem waarmee we zwakke plekken en kortsluiting in ons net kunnen monitoren.

Onderzoek

Het weerklimaat in Nederland verandert. We blijven onderzoek doen naar de gevolgen van het weer op ons elektriciteitsnet. Zo zijn we nog beter voorbereid.

 

Bekijk gerelateerd nieuws:

Congestie Zuidplaspolder

Congestie Zuidplaspolder

In de Zuid-Hollandse regio Zuidplaspolder is in het elektriciteitsnet van Liander, achter onderstation ‘Zevenhuizen’ ...

Lees artikel

Liander realiseert duurzaamste schakelstation van Nederland

Liander realiseert duurzaamste schakelstation van Nederland

Netbeheerder Liander en Huisman Etech Experts hebben een contract getekend voor de bouw van het duurzaamste schakelstati ...

Lees artikel