Gemeente Leiden kiest voor aardgasvrij

Leiden aardgasvrij

Leiden aardgasvrij

Vandaag werd de intentieovereenkomst ‘Leiden Zuidwest Aardgasvrij’ ondertekend. Dit vormt de basis voor een passende duurzame warmteoplossing voor elke inwoner van Leiden Zuidwest.

De intentieovereenkomst werd getekend door gemeente Leiden, Alliander, de woningcorporaties, Nuon en warmtebedrijf Rotterdam Dunea. Wethouder Paul Dirkse (Duurzaamheid) toonde zich tevreden met deze brede coalitie: "Zo’n grote opgave als het aardgasvrij maken van de stad, kan de gemeente simpelweg niet alleen. Daarom gaan we samen met alle partners en inwoners van Zuidwest op zoek naar betaalbare en betrouwbare alternatieven."

Aan de basis van de warmtetransitie ligt De Leidse Warmtevisie. Hierin staat onder meer dat er zo snel mogelijk geen aardgasnet meer wordt aangelegd in nieuwe gebouwen, dat in 2035 de eerste vijf wijken aardgasvrij zijn. Het uiteindelijke doel is een volledig aardgasvrij Leiden in 2050. Alliander heeft met Liander en Alliander DGO bij mogen dragen aan De Leidse Warmtevisie.  Mascha van Vuuren (directeur Klant & Markt Liander): "Wij plannen altijd ver vooruit. En om de infrastructuur betaalbaar te houden schrijven we af over hele lange termijnen.  Voor Liander is zo’n Warmtevisie dus enorm belangrijk, zodat we onze planningen op tijd kunnen afstemmen op die van andere partijen die ook moeten investeren: bewoners, woningcorporaties en warmtebedrijven bijvoorbeeld. Door elkaar te betrekken kunnen we de kosten om om te schakelen op een duurzame energievoorziening laag houden en samen in één keer keuzes maken waar iedereen mee kan leven. Hierin zien we een belangrijke regisseursrol voor de gemeente."

Wilt u ook een duurzame warmteoplossing voor uw gemeente? Kijk hier welke stappen u kunt zetten om tot weloverwogen keuzes te komen. En wat Liander hierin voor u kan betekenen.

Bekijk gerelateerd nieuws:

Buren slaan lokale zonnestroom op in buurtbatterij

Buren slaan lokale zonnestroom op in buurtbatterij

Voor het eerst in Nederland wordt een buurtbatterij in een wijk ingezet waar ook bewoners gebruik van kunnen maken. In d ...

Lees artikel

Gaslekkage Nijmegen

Gaslekkage Nijmegen

Op vrijdagavond 22 december was er in de Uilenborgstraat in Nijmegen een gaslek. Hierdoor moesten bewoners tijdelijk hun ...

Lees artikel