Zonnepanelen: wat doen onze zakelijke klanten?

Zonnepanelen bij onze klanten

Aanleg zonnepanelen op Dak boerenbedrijf Kraak

Op dinsdag 5 september is het duurzame dinsdag. Het kabinet neemt dan een koffer vol duurzame ideeën en initiatieven in ontvangst. Hoe leeft duurzaamheid eigenlijk bij grote bedrijven die klant zijn van Liander? Vandaag laten we een zakelijke klant aan het woord over zonne-energie.

Agrarische sector wekt zonne-energie op
Steeds meer bedrijven kiezen ervoor om energie op te wekken via zonnepanelen. Vaak zijn dit agrariërs. Zij doen dit vanuit duurzame overwegingen, maar ook omdat het een financieel aantrekkelijke investering is. Dat merkt ook Zonnepanelen op het dak B.V., een installateur van zonnepanelen uit Barneveld. Liander sprak met directeur Theo Hartgers over de initiatieven van hun klanten.

Zonnepanelen via crowdfunding
Theo Hartgers vindt al zijn projecten bijzonder. “We moeten onze ideeën namelijk altijd inpassen in een bestaande situatie van de klant. Dat vraagt veel overleg, creativiteit en flexibiliteit.” Zo plaatste Zonnepanelen op het dak B.V. 900 zonnepanelen bij Lagerwey Wind, een leverancier van windturbines. “Spraakmakend was de manier waarop Lagerwey het project financierde. Dit gebeurde via crowdfunding. Daarmee ontstond een samenwerking tussen twee aansprekende bedrijven in de duurzame energie uit Barneveld.”

Hoger rendement door ‘aftoppen’
Voor een ander project plaatste deze installateur 800 zonnepanelen bij agrariër Kraak in Langelille. Dit gebeurde met een SDE subsidie (StimuleringDuurzameEnergie). Hartgers: “In samenwerking met Liander hebben wij de aansluiting op het elektriciteitsnet laten verzwaren van 160 ampère naar 250 ampère. Daarnaast maakten we hier gebruik van onze power management oplossing. Hierdoor kunnen we meer panelen neerleggen dan de hoofdaansluiting theoretisch aankan.” Meerdere installateurs bieden een power management oplossing aan. U kunt uw eigen installateur om advies vragen. Benieuwd naar de installatie van de panelen? Bekijk de video.

Zonnepanelen op de stal van Kraak te Langelille

Dit is aftoppen
Aftoppen komt op het volgende neer. U installeert een opwekinstallatie waarbij het piekvermogen groter is dan de aansluiting aankan. Wordt de piek van opgewekte energie bij heel zonnige dagen te hoog? Dan schakelt de opwekinstallatie automatisch tijdelijk af. Op die manier blijft de installatie passen op de bestaande aansluiting. Het effect: op minder zonnige dagen wekt u een grotere hoeveelheid elektriciteit op dan wanneer de piek van uw opwekinstallatie exact overeenkomt met de maximale doorlaatwaarde van de aansluiting. Het resultaat: een hoger economisch rendement op jaarbasis.

Forse groei in opwek zonne-energie
Hartgers voorziet een forse groei in zonne-opwek. “Dit komt onder andere door de doelstelling van de overheid om in 2020 14% van de energie duurzaam op te wekken. Hiervoor stelt de overheid elk jaar 12 miljard SDE subsidie beschikbaar. Er ging minder subsidie naar overige duurzame bronnen zoals biogas en wind. Zo komt er steeds meer subsidie vrij voor zonnepanelen. Je ziet steeds meer zonnepanelen en daarnaast zijn de prijzen ervan verder gedaald.”

Tip van de installateur
Hartgers wil graag wat meegeven aan bedrijven die van plan zijn om zonnepanelen te plaatsen. “Er zijn veel ‘broodje aap verhalen’. Dat zie je vaker gebeuren in een markt die zo snel groeit. Ga in zee met een bedrijf dat ervaring heeft met het soort project dat je wilt realiseren in jouw branche. Maak gebruik van A-merk panelen en omvormers met een hoge opbrengst. De installatie moet 25 jaar draaien. Goedkoop in het begin kan aan het eind duurkoop blijken.”

Ruim 1000 voetbalvelden aan zonnepanelen in gebied netbeheerder Liander
Kiest u als bedrijf voor zonnepanelen? Dan sluit Liander deze panelen aan op het elektriciteitsnet. Zo kunt u de opgewekte energie ‘terug leveren’ aan het elektriciteitsnet van Liander. In totaal  maakte Liander aansluitingen voor 520 hectare aan zonnepanelen. Dat is 5,2 miljoen m2, ofwel zo’n 1.000 voetbalvelden. Onze klanten wekten in totaal 785 megawattpiek (MWp) aan zonne-energie op. Daarmee kun je ongeveer 240.000 huishoudens van elektriciteit voorzien. Hierdoor stoten al onze klanten samen 279.000 ton per jaar minder CO2 uit dan wanneer ze fossiele brandstoffen zouden gebruiken. Via onze website ziet u welke provincie de meeste zonnepanelen heeft. Wilt u uw eigen CO2 uitstoot berekenen? Dit kan via de website van Milieucentraal.

Meer weten over energie opwekken via zonnepanelen
Wilt u meer weten over zonnepanelen? Over energie opwekken en terug leveren aan het energienet? Kijk dan eens op de website van Milieucentraal. Bent u consument en wilt u ook zelf stroom opwekken? U vindt meer informatie op de website van Liander.

Bekijk gerelateerd nieuws:

Nieuwe 10 ampère aansluiting bespaart klanten met laag verbruik 150 euro per jaar

Nieuwe 10 ampère aansluiting bespaart klanten met laag verbruik 150 euro per jaar

Voor aansluitingen met een laag verbruik als garageboxen, portiekverlichting, abri’s bij bushaltes, slagbomen of vuilc ...

Lees artikel

Rapportage over afhandeling meldingen na uitzending Radar

Rapportage over afhandeling meldingen na uitzending Radar

Consumentenprogramma Radar verzamelde afgelopen maart zo’n 3.000 meldingen van consumenten die twijfelden aan hun mete ...

Lees artikel