Flexibiliteitsmarkt Nijmegen-Noord gaat door

Flexibiliteitsmarkt Nijmegen-Noord gaat door

Liander Nijmegen

In Nijmegen-Noord gaan Liander, energieleverancier Scholt Energy Control en softwareleverancier Senfal eind 2017 een lokale flexibiliteitsmarkt realiseren. In het gebied zal zowel Scholt Energy Control als Senfal met een aantal grootverbruikers afspraken maken over hun energiegebruik zodat de vraag en het aanbod van elektriciteit beter op elkaar aansluiten. Daarvoor ontvangen deze energieverbruikers een vergoeding.

Een flexibiliteitsmarkt in Nijmegen-Noord is een goed alternatief voor het leggen van een tijdelijke elektriciteitskabel tot de realisatie van een nieuw energie verdeelstation in het gebied. Het verschuiven van de vraag en aanbod van elektriciteit voorkomt piekmomenten op het net en houdt de energievoorziening betaalbaar en betrouwbaar.

Nijmegen-Noord is een gebied waar de elektriciteitsvraag en het aanbod van duurzame energiebronnen zich sneller ontwikkelt dan verwacht. Liander heeft als taak om ook in dit gebied een betaalbare en betrouwbare energievoorziening te blijven bieden. Om aan de capaciteitsvraag in dit gebied te kunnen voldoen, wordt er een nieuw onderstation gebouwd, deze is waarschijnlijk gereed in 2022. In de tussenliggende periode wordt in plaats van een tijdelijke kabel gekozen voor een flexibiliteitsmarkt. Nijmegen-Noord is de eerste locatie waar een flexibiliteitsmarkt wordt gerealiseerd als alternatief voor het aanleggen van een tijdelijke kabel.

Wat is een flexibiliteitsmarkt?

In een flexibiliteitsmarkt worden vraag en aanbod van elektriciteit beter op elkaar af gestemd. Flexibiliteit ontstaat als gebruikers van energie hun vraag en aanbod in tijd  verschuiven. Via een slim systeem kan duurzame energie bijvoorbeeld worden opgeslagen en energiegebruik tijdelijk uitgesteld zonder dat de gebruiker zijn gedrag hoeft aan te passen. Zo kunnen gebruikers hun lokaal opgewekte energie opslaan in een batterij of hun verlichting later laten inschakelen. In Nijmegen-Noord starten we met twee zogenaamde aggregators, Scholt Energy Control en Senfal. Zij verzamelen onafhankelijk van elkaar de flexibiliteit en bieden die aan meerdere partijen aan. Liander koopt flexibiliteit in bij deze aggregators vanuit haar verantwoordelijkheid om de energievoorziening betaalbaar en betrouwbaar te houden.

Een flexibiliteitsmarkt kan voordeel opleveren voor alle betrokken partijen. De eindgebruiker ontvangt een vergoeding door zijn verbruik te verschuiven of zijn opgewekte duurzame energie op te slaan. De netbeheerder kan piekbelasting voorkomen en het (tijdelijk) verzwaren van het elektriciteitsnet voorkomen.

Wat gaan we doen in Nijmegen-Noord?

In maart 2017 is Liander gestart met het zoeken naar marktpartijen die samen met Liander deze flexibiliteitsmarkt willen realiseren en gaan optreden als aggregator. Eind 2017 start na een gezamenlijke voorbereidingsperiode handel in met flexibiliteit in Nijmegen-Noord met Scholt Entergy Control en Senfal in de rol van aggregators. In 2018 vindt de flexibiliteitsmarkt op kleinere schaal plaats. De verwachting is dat eind 2018/begin 2019 meerdere partijen de rol van aggregator in Nijmegen-Noord gaan vervullen waardoor nog meer flexibiliteit kan worden gerealiseerd.

Bekijk gerelateerd nieuws:

Alliander installeert eerste publieke gelijkstroomstation

Alliander installeert eerste publieke gelijkstroomstation

Alliander installeert vandaag het eerste publieke gelijkstroomstation van Europa. Het station, gebouwd en ontworpen door ...

Lees artikel

BLOG: fabels of feiten over de slimme meter

BLOG: fabels of feiten over de slimme meter

Leuk, zo’n slimme meter, maar wat moet je er mee? Is de meter wel echt zo slim? En hoe zit dat met de gegevens die bes ...

Lees artikel