06 maart 2017
Betrouwbaarheid energiemeters
Betrouwbaarheid energiemeters
Bij een betrouwbaar energienet hoort een betrouwbare energiemeter. Een meter die doet wat hij moet doen: de juiste meterstanden tonen. Zodat consumenten betalen voor wat ze daadwerkelijk gebruiken. Afgelopen vrijdag is er een onderzoek gepubliceerd van de Universiteit Twente dat de betrouwbaarheid van een deel van de energiemeters in twijfel trekt.
Volgens Frank Leferink, hoogleraar aan de Universiteit van Twente, is een deel van de meters die we de afgelopen jaren uitgerold hebben "onvoldoende robuust gemaakt”. Tijdens een laboratoriumonderzoek (1,5 jaar geleden) heeft men energiemeters aan een stresstest onderworpen. Tijdens deze test zijn uitzonderlijke situaties getest, waardoor bepaalde meters afwijkingen vertoonden, zowel naar beneden als naar boven.
Netbeheerders vinden het belangrijk dat meterstanden kloppen en blijven dus alert op de correcte werking van de meter. Daarom testen de netbeheerders alle typen meters regelmatig op betrouwbaarheid. Onze conclusie tot nu toe is dat het laboratoriumonderzoek onder uitzonderlijke omstandigheden eigenlijk niks zegt over de werking en betrouwbaarheid van de meters in de praktijk. Klanten die er desondanks van overtuigd zijn dat hun meterstanden niet kloppen, kunnen in eerste instantie contact opnemen met hun energieleverancier. Als de leverancier vermoedt dat er iets met de meter aan de hand kan zijn, dan zal hij de klant adviseren om de meter te laten controleren door de netbeheerder.
André Jurjus (directeur Netbeheer Nederland) plaatste onlangs een column over dit onderzoek. Ook heeft Netbeheer Nederland een officiële persverklaring gegeven.