Dynniq partner voor ontwikkeling publiek gelijkstroomnet

Dynniq partner publiek gelijkstroomnet

Netbeheerder Liander heeft het Nederlandse technologiebedrijf Dynniq geselecteerd als partner voor de ontwikkeling van een publiek gelijkstroomnet bij Lelystad Airport. De aanleg van het net start in 2017. De eerste bedrijven worden aangesloten voor opening van de vernieuwde luchthaven in april 2018. De overeenkomst tussen beide partijen wordt vanmiddag getekend.

Een gelijkstroomnet

Liander wil een actieve rol innemen in het helpen creëren van nieuwe energiesystemen. De samenleving elektrificeert in toenemende mate, veel nieuwe toepassingen als elektrisch vervoer, warmtepompen en zonnepanelen maken gebruik van gelijkstroom of wekken deze op. Liander wil onderzoeken in hoeverre een publiek gelijkstroomnet een aanvulling kan bieden op het reguliere wisselstroomnet.

Lelystad Airport Businesspark

In april 2018 opent de nieuwe luchthaven Amsterdam-Lelystad Airport haar deuren. Duurzaamheid staat centraal bij het nabijgelegen Lelystad Airport Businesspark. Daarom is samen met Liander gekozen voor een innovatief publiek gelijkstroomnet om toepassingen als snelladers voor elektrisch vervoer, warmtepompen, zonnepanelen en openbare verlichting met elkaar te verbinden.

Samenwerking met Dynniq

Dynniq is na een zorgvuldig doorlopen aanbestedingstraject geselecteerd als beste partij vanwege de bewezen deskundigheid op het gebied van gelijkstroom en de getoonde ambitie om van dit project een succes te maken. 

Leo Jordaan, Manager Liander Asset Management: ‘Liander’s core business is het ontwikkelen, onderhouden en beheren van energie infrastructuren voor onze klanten. Dynniq heeft een bewezen track record op gebied van gelijkstroom. Samen bundelen we onze krachten om een innovatief en toekomstgericht gelijkstroomnet te realiseren.’

Ron van Schaijck, Managing Director Energy bij Dynniq: ‘Dit project past perfect bij ons: innovatie en duurzaamheid komen samen in één oplossing die bedrijven de controle geeft over de inzet van hun opgewekte energie. Liander heeft de rol en de moed om deze innovatie aan te gaan; samen gaan we dit tot een goed einde brengen en een basis leggen voor toekomstige ontwikkeling op dit thema.’

Bekijk gerelateerd nieuws:

Diefstal energiedata 2 miljoen huishoudens

Diefstal energiedata 2 miljoen huishoudens

Netbeheer Nederland en Energie-Nederland maken vandaag de vermoedelijke diefstal van energiedata van twee miljoen huisho ...

Lees artikel

Correctie compensatievergoeding stroomstoring Diemen

Correctie compensatievergoeding stroomstoring Diemen

Update dinsdag 11 oktober - Op basis van reacties van onze klanten deden wij nader onderzoek naar de hersteltijden. Hier ...

Lees artikel