Liander installeert miljoenste slimme meter

Liander installeert miljoenste slimme meter

Vrijdag 26 februari 2016 installeerde Liander bij een huishouden in IJmuiden de miljoenste slimme meter. Naast een slimme elektriciteitsmeter, hangt Liander ook een slimme gasmeter op. Alle netbeheerders bieden tot en met 2020 ieder huishouden in Nederland een slimme meter aan. Kiezen klanten voor dit aanbod, dan is installatie van een slimme elektriciteit- en gasmeter geheel gratis. In totaal verwacht Liander ruim 5 miljoen slimme meters te installeren, bij ruim 3 miljoen huishoudens.

Overstappen wordt nog makkelijker

De slimme meter geeft automatisch en veilig de meterstanden door aan de energieleverancier. In plaats van eenmaal per jaar, krijgen klanten met een slimme meter zes keer per jaar een verbruiksoverzicht van hun energieleverancier. Overstappen naar een andere energieleverancier is simpeler: de slimme meter geeft de standen automatisch door. De eindafrekening is direct gebaseerd op de actuele meterstanden, waardoor misverstanden over betalingen minder vaak zullen voorkomen.

Handige apps om energie te besparen

In de toekomst is er nog meer mogelijk met een slimme meter. Zo wordt het mogelijk om energie per kwartier af te rekenen; bewoners kunnen dan geld besparen door een voor hen nog gunstiger energiecontract af te sluiten. Daarnaast komen er steeds meer producten en apps die in combinatie met de slimme meter en smartphone of laptop inzicht geven in het energieverbruik van huishoudens, waardoor energie besparen makkelijker wordt.

Slimme netten

Dankzij de opmars van ICT ontstaan er in hoog tempo nieuwe digitale mogelijkheden om onze netten te beheren. Hierdoor kunnen we storingen snel opsporen en zelfs voorkomen, gerichter investeren in de netten en klanten data aanbieden die zij nodig hebben om gemakkelijker hun energiekeuzes te maken. Verzwaring van het energienet kan op deze manier worden beperkt. De komende jaren speelt het digitaliseren van onze netten daarom een belangrijke rol. Door het installeren van slimme meters, sensoren, van afstand bedienbare schakelaars en een telecomnetwerk kunnen wij snel en tegen acceptabele kosten inspelen op de ingrijpende veranderingen in de energievoorziening.

Wanneer?

De slimme meter wordt bij ieder huishouden aangeboden. De komende maanden biedt Liander slimme meters aan in Noord-Holland, Gelderland en Flevoland. De monteur controleert bij het plaatsen van de nieuwe meters direct de energieaansluiting. Als dat nodig is, vervangt hij kosteloos oude onderdelen. Zo is de meterkast klaar voor de toekomst en is de klant straks ook zeker van energie. Kijk in de planning om te zien wanneer en in welke plaats de slimme meter wordt aangeboden.

Bekijk gerelateerd nieuws:

Daling resultaat door lagere bijzondere baten en toegenomen precarioheffingen

Daling resultaat door lagere bijzondere baten en toegenomen precarioheffingen

Het netto resultaat van Alliander daalde van €323 miljoen in 2014 naar €235 miljoen na belastingen in 2015. De dalin ...

Lees artikel

Dodelijk slachtoffer op 150 kV-station in Arnhem

Dodelijk slachtoffer op 150 kV-station in Arnhem

Vrijdagochtend 26 februari 2016 heeft een dodelijk ongeval plaatsgevonden op een hoogspanningsverdeelstation van TenneT ...

Lees artikel