Een 'Fair Meter' helpt klimaat te ontzien

Een 'Fair Meter' helpt klimaat te ontzien

Terwijl in Parijs druk werd onderhandeld over een internationaal klimaatakkoord, is in eigen land actie ondernomen tegen klimaatverandering door ons energieverbruik naar beneden te krijgen.

Alle huishoudens van Nederland krijgen namelijk een slimme energiemeter aangeboden. Met de slimme meter krijgen klanten een beter inzicht in hun energieverbruik. Met verhoogd bewustzijn gaat hopelijk het energieverbruik omlaag.

Een stap verder: een duurzame installatie
Netbeheerders Alliander en Stedin gaan daarbij nog een stap verder. Ze grijpen de grootschalige aanbieding van de slimme meter aan om de meter en de installatie duurzaam te maken: er worden eisen gesteld aan leveranciers en installateurs met betrekking tot het energiegebruik, grondstoffengebruik en recycling, maar ook over arbeidsomstandigheden en conflict mineralen. We noemen dit fair en hebben afspraken gemaakt over het voortdurend meer fair maken van de slimme meter.

'De slimme meter wordt fair'
Het klimaat wint ook bij deze integrale aanpak, want door naar de hele keten te kijken besparen we CO2 bij de winning van grondstoffen, het productieproces, het transport, de installatie en het gebruik. Dit alles komt bovenop de besparing die mensen thuis kunnen realiseren door verbeterd inzicht in hun energieverbruik.
  
De slimme meter wordt de komende jaren aangeboden en zal steeds meer 'fair' worden. Een stevig klimaatbeleid en de fair meter versterken elkaar daarbij. Want als regeringsleiders een ambitieus akkoord sluiten, komt er meer aandacht voor de oplossingen, die daardoor kunnen versnellen. De fair meter is zeker een van die oplossingen.


Alliander
S
tedin
L
andis+Gyr
I
skraemeco
F
lonidan
 

Bekijk ook Alle informatie over de slimme meter.

Bekijk gerelateerd nieuws:

Stroomvoorziening Noord/Zuidlijn gereed

Stroomvoorziening Noord/Zuidlijn gereed

Vanuit het metrostation Rokin is vandaag de stroomvoorziening voor de Noord/Zuidlijn in werking gesteld. Liander schakel ...

Lees artikel

Revolutionair systeem voorspelt tijd en plaats van stroomstoringen

Revolutionair systeem voorspelt tijd en plaats van stroomstoringen

Liander en Enexis gaan ‘Smart Cable Guard’ installeren. Smart Cable Guard is een revolutionair systeem dat stroomsto ...

Lees artikel