LDE-aansluiting definitief goedgekeurd

LDE-aansluiting definitief goedgekeurd

LDE-nieuws-icoon

Vanaf 1 januari 2015 is de LDE-aansluiting officieel goedgekeurd, een virtuele tweede aansluiting voor grootverbruik. Deze is bedoeld voor initiatieven die gebruikmaken van de regeling verlaagd tarief (ook wel postcoderoosregeling genoemd).

Tot voor kort was voor deze projecten een fysieke tweede aansluiting verplicht. Bij een virtuele aansluiting kan optimaal gebruik worden gemaakt van de bestaande aansluiting, wat een kostenbesparing van duizenden euro’s kan opleveren voor initiatieven die vallen onder de postcoderoosregeling.

Liander is blij met deze afspraak, die door het ministerie van Financiën is vastgelegd in het Belastingplan 2015. Initiatiefnemers van lokale duurzame initiatieven kunnen hiermee aanzienlijke kosten besparen. Hier geldt de wettelijke verplichting van een tweede meter. Daarnaast moet de aansluit- en meetconfiguratie voldoen aan de wettelijke eis dat de opgewekte energie via een publieke leverancier aan het openbare net wordt geleverd. De kosten van een eventuele aanpassing aan de aansluit- en meetconfiguratie zijn afhankelijk van de bestaande situatie. Liander adviseert daarom om voorafgaand aan de realisatie en planning van een project contact op te nemen om samen de mogelijkheden te verkennen. U kunt hier kijken of Liander uw netbeheerder is.

Samen met klanten ontwikkelen

Bij vier collectieven realiseert Liander op dit moment deze specifieke aansluiting, waarbij we verwachten dat in het eerste kwartaal tenminste de eerste aansluiting echt operationeel is. Doel daarbij is om alle operationele consequenties goed in beeld te krijgen en een standaard dienst aan te kunnen bieden aan alle collectieven in het Liander-werkgebied. De collectieven waar Liander mee samenwerkt in het kader van de LDE-aansluiting zijn: Vallei Energie (opweklocatie in Bennekom), EnergieRijk Voorst (opweklocatie in Twello), Energiek Alphen (opweklocatie Alphen aan de Rijn) en LochemEnergie (opwerklocatie in Lochem). Deze collectieven zijn al in een vergevorderd stadium om een postcoderoosproject te realiseren.

Heeft u vragen over de mogelijkheden van de LDE-aansluiting? Neem dan contact op met Liander of kijk op www.liander.nl/samen.

Zo werkt de LDE-aansluiting

Bekijk gerelateerd nieuws:

Gasstoring in Velsen-Noord

Gasstoring in Velsen-Noord

Op donderdag 15 januari is er een gasleiding in Velsen-Noord beschadigd geraakt door werkzaamheden.

Lees artikel

Energiesector: extra maatregelen nodig tegen identiteitsfraude

Energiesector: extra maatregelen nodig tegen identiteitsfraude

Netbeheerders nemen extra maatregelen om te voorkomen dat met identiteitsfraude data van de slimme meter kunnen worden o ...

Lees artikel