Verdeelstation bij Arnhem nu beschermd tegen natuurbrand

Verdeelstation beschermd tegen natuurbrand

verdeelstation

Arnhem - Liander heeft een van zijn belangrijke knooppunten in het elektriciteitsnet voorbereid op een natuurbrand. Het verdeelstation ‘Kattenberg’ bij Arnhem ligt in het natuurgebied de Veluwe en is geheel omgeven door bos. Dat maakt het kwetsbaar voor natuurbranden.

Een reeks van maatregelen maakt dit risico - en het risico op uitval door zo’n brand - veel kleiner. Deze week is de uitvoering van de maatregelen voltooid. Daarbij hebben Liander, de Veiligheidsregio Gelderland-Midden, de gemeente Arnhem, Instituut Fysieke Veiligheid en Defensie intensief samengewerkt.

Een grote natuurbrand is niet altijd te stoppen. Wel is het mogelijk om ervoor te zorgen dat een brand om een installatie of gebouw heen gaat, zonder het te beschadigen of om de brand te vertragen. Zo zijn de brandbare naaldbomen rondom het verdeelstation verwijderd en wordt er eind dit jaar een ontsluitingsroute rondom het terrein aangelegd. Ook is een nieuwe calamiteitenput voor bluswater aangelegd die goed bereikbaar is vanuit twee kanten. In de toekomst zal de natuur rondom het verdeelstation worden omgevormd naar minder brandbaar loofhout.

Het elektriciteitsnet van Liander heeft ongeveer 250 van zulke knooppunten. Op een verdeelstation wordt hoogspanning (150.000 volt) omgezet naar middenspanning (10.000 volt). Vanuit het station lopen diverse 10.000 volt kabels naar wijken en dorpen in de omgeving. Naast verdeelstation Kattenberg staan er nog twee op de Veluwe middenin bosrijk natuurgebied. Van deze stations gaat Liander nu onderzoeken of aanvullende maatregelen nodig zijn.

Bekijk gerelateerd nieuws:

Nieuw gas- en elektriciteitsnet voor Kinderdorp Neerbosch

Nieuw gas- en elektriciteitsnet voor Kinderdorp Neerbosch

Arnhem - In de wijk Kinderdorp Neerbosch in Nijmegen ligt nu nog een privaat net dat onveilig en van onvoldoende kwalite ...

Lees artikel