Welkom bij Liander

Netwerkruil

Netwerkbedrijven Alliander en Enexis hebben een overeenkomst gesloten om delen van elkaars energienetwerk te ruilen. De ruil past binnen het beleid van de overheid om het werkterrein van de netbeheerders langs provinciale grenzen te organiseren.

Liander (de netbeheerder die onderdeel is van Alliander) wordt door de netwerkruil vanaf 1 januari 2016 de netbeheerder voor zowel gas als elektriciteit in Friesland en de Noordoostpolder. Klanten die door deze netwerkruil een andere netbeheerder krijgen, worden daarover persoonlijk geïnformeerd. Bekijk de nieuwsberichten over dit onderwerp.

Meer informatie over de netwerkruil

Op www.liander.nl/grootzakelijk staat alle algemene informatie over Liander voor grootzakelijke bedrijven. Onderaan deze pagina vindt u veel voorkomende vragen over de netwerkruil met de daarbij behorende antwoorden. Staat uw vraag er niet bij? Kijk dan op de website van Enexis of neem contact met ons op.

Vragen en antwoorden

  • De ruilverkaveling houdt in dat Alliander en Enexis de netwerken van Enexis in Friesland en de Noordoostpolder en die van Alliander in de regio Eindhoven en Zuidoost-Brabant (Endinet) met elkaar ruilen. Van Enexis naar Liander (de netbeheerder die onderdeel is van Alliander) gaan de gebieden Friesland en Noordoostpolder, dit zijn circa 300.000 aansluitingen. Van Alliander naar Enexis gaat het gebied Zuidoost Brabant (Endinet), dit zijn circa 500.000 aansluitingen.

  • Voor klanten die nu verschillende netbeheerders voor gas en elektriciteit hebben wordt het overzichtelijker. Zij krijgen immers straks één netbeheerder. Daarnaast past de uitruil in het beleid van het Ministerie van Economische Zaken die het werkterrein van de netbeheerders zoveel mogelijk langs de provinciegrenzen wil laten lopen.

  • De tarieven kunnen wijzigen, zowel omhoog als omlaag. Bent u een grootzakelijke klant? Dan kan het zijn dat u bij Liander in een andere aansluitcategorie terecht komt waardoor de tarieven voor u anders zijn. De netbeheerders maken kosten voor het beheer en onderhoud van de netten. Afhankelijk van de capaciteit van een aansluiting worden deze kosten naar rato verdeeld over de aansluitingen. De categorie van de capaciteit kan daardoor per netbeheerders iets verschillen. De tarieven voor 2016 vindt u op www.liander.nl/tarieven2016.

  • U kunt uw huidige energieleverancier houden. De energieleveranciers worden door Enexis en Alliander op de hoogte gesteld van de ruilverkaveling. Hiervoor hoeft u niets te doen. Het is ook niet nodig om uw meterstanden door te geven op 1 januari 2016 tenzij uw energieleverancier of meetverantwoordelijke er specifiek om vraagt.

  • In principe worden alle contracten één op één overgenomen door Liander. Mocht dat niet het geval zijn, dan wordt u hierover apart geïnformeerd.

  • Deze gegevens hebben wij op 1 augustus 2015 van netbeheerder Enexis ontvangen, zodat wij klanten die een andere netbeheerder voor gas en/of elektriciteit krijgen op tijd kunnen informeren over de wijziging.

  • Ja, de gemeente Urk maakt deel uit van de netwerkruil tussen de netbeheerders Enexis en Liander. Vanaf 1 januari is Liander de netbeheerder voor gas en elektriciteit in de gemeente Urk.