Samen opwekken

Samen opwekken

Om duurzame energie op te wekken verenigen steeds meer mensen zich in Lokaal Duurzame Energiecollectieven (LDE's). Liander helpt deze initiatieven graag verder, om zo het aandeel lokale duurzame energie te vergroten.

Start zelf een LDE

Voor het zelf starten van een LDE bestaan meerdere routes. Onze partner HIER opgewekt helpt u bij het starten van een energiecollectief via dit stappenplan. Of u sluit zich aan bij een bestaande LDE.

Regelingen en subsidies

Voor energiecollectieven bestaan twee regelingen die collectieve opwek interessant maken:

 • Postcoderegeling
 • Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+)

Zon en wind combineren

Waar zonnepanelen en windmolens dicht bij elkaar staan is nog maar één aansluiting nodig in plaats van twee. Zo kunnen kleine en grote producenten van zonne- en windenergie veel geld besparen.

Veelgestelde vragen

 • Om te kunnen terugleveren (bijvoorbeeld via zonnepanelen) meld u zich aan via energieleveren.nl. U hoeft dan verder geen contact op te nemen met ons, wij ontvangen hiervan automatisch bericht.

 • Informeer bij uw gemeente of provincie naar de subsidiemogelijkheden. U kunt subsidie aanvragen via de website www.rvo.nl.

 • Als u een draaischijfmeter meter heeft, kan het zijn dat deze automatisch saldeert. U ziet de meter dan teruglopen als u teruglevert aan het net. Maar hier zitten risico’s aan vast:

  • U kunt op de meter niet zien hoeveel u teruglevert. U kunt dus niet controleren of de saldering klopt.
  • Het is mogelijk dat er in het verleden een terugloopblokkering is aangebracht. Dit is pas te zien als u teruglevert, de meter loopt dan namelijk niet terug. U saldeert dus niets.

  Wij adviseren uw draaischijfmeter gratis te laten vervangen door een slimme meter na uw aanmelding op energieleveren.nl