Energie opwekken en terugleveren

Energie opwekken en terugleveren

Liander helpt u op weg als u zelf energie wilt opwekken en terugleveren. U bespaart op uw energierekening door uw duurzame energie te salderen. Het terugleveren van energie via uw meter meldt u via energieleveren.nl. U kunt ook als collectief energie opwekken.

Begin met opwekken

In korte stappen leggen we uit wat u moet doen om energie op te wekken binnen uw bedrijf. 

Aanmelden terugleveren

Meld u aan voor opwekken van energie. Bijvoorbeeld als u zonnepanelen gaat plaatsen.

Financiële voordelen

U bespaart geld op uw energiefactuur door te salderen. Als u heel veel opwekt ontvangt u een terugleververgoeding van uw energieleverancier. Bekijk ook de subsidiemogelijkheden.

Stappenplan meerdere woningen verduurzamen

Wat komt er kijken bij het verduurzamen van meerdere woningen? Lees aan de hand van het aantal adressen uit hoe u bij ons een aanvraag doet.

Veelgestelde vragen

 • Niet alle meters zijn geschikt om energie mee terug te leveren. Log in en bekijk zelf online of uw meter geschikt is om terug te leveren. Meld u zich daarna aan bij energieleveren.nl. Het meldpunt van alle netbeheerders. Wij controleren daarna ook of u een geschikte meter heeft. Is uw meter niet geschikt? Dan plaatsen wij gratis een nieuwe meter. 

 • Na uw aanmelding op energieleveren.nl controleren wij of uw meter verwisseld moet worden. Is dit het geval? Dan nemen we binnen 15 werkdagen contact met u op. Het verwisselen van uw meter voeren we vervolgens binnen 10 werkdagen uit.

 • Informeer bij uw gemeente of provincie naar de subsidiemogelijkheden. U kunt subsidie aanvragen via de website www.rvo.nl.

 • Als u een draaischijfmeter meter heeft, kan het zijn dat deze automatisch saldeert. U ziet de meter dan teruglopen als u teruglevert aan het net. Maar hier zitten risico’s aan vast:

  • U kunt op de meter niet zien hoeveel u teruglevert. U kunt dus niet controleren of de saldering klopt.
  • Het is mogelijk dat er in het verleden een terugloopblokkering is aangebracht. Dit is pas te zien als u teruglevert, de meter loopt dan namelijk niet terug. U saldeert dus niets.

  Wij adviseren uw draaischijfmeter gratis te laten vervangen door een slimme meter na uw aanmelding op energieleveren.nl

 • Lees waarom het aanmelden op energieleveren.nl verplicht is.