Energie opwekken en terugleveren

Energie opwekken en terugleveren

Liander helpt u op weg als u zelf energie wilt opwekken en terugleveren. U bespaart op uw energierekening door uw duurzame energie te salderen. Het terugleveren van energie via uw meter meldt u via energieleveren.nl. U kunt ook als collectief energie opwekken.

Begin met opwekken

Icoon Opwekken stappenplan

In vijf korte stappen leggen we uit wat u moet doen om energie op te wekken. We hebben zonnepanelen als voorbeeld genomen.

Financiële voordelen

Icoon Financiele voordelen terugleveren

U bespaart geld op uw energiefactuur door te salderen. Als u heel veel opwekt ontvangt u een terugleververgoeding van uw energieleverancier. Bekijk ook de subsidiemogelijkheden.

Aanmelden voor terugleveren

U wilt beginnen met terugleveren. U moet zich dan eerst aanmelden op energieleveren.nl. Een site van de gezamenlijke netbeheerders.


Aanmelden kan al voor het plaatsen van de zonnepanelen op uw bedrijfsdak.

Veelgestelde vragen

 • Traditionele meters zijn meestal niet geschikt om energie mee terug te leveren. Meld u aan bij energieleveren.nlWij controleren daarna of u een geschikte meter heeft. Is uw meter niet geschikt? Dan krijgt u gratis een nieuwe van ons.

 • De meterwisseling voeren we binnen 14 werkdagen uit. Is er geen contact met u opgenomen binnen die tijd, neem dan contact op met onze klantenservice.

 • Informeer bij uw gemeente of provincie naar de subsidiemogelijkheden. U kunt subsidie aanvragen via de website www.rvo.nl.

 • Als u een draaischijfmeter meter heeft, kan het zijn dat deze automatisch saldeert. U ziet de meter dan teruglopen als u teruglevert aan het net. Maar hier zitten risico’s aan vast:

  • U kunt op de meter niet zien hoeveel u teruglevert. U kunt dus niet controleren of de saldering klopt.
  • Het is mogelijk dat er in het verleden een terugloopblokkering is aangebracht. Dit is pas te zien als u teruglevert, de meter loopt dan namelijk niet terug. U saldeert dus niets.

   

  Wij adviseren uw draaischijfmeter gratis te laten vervangen door een slimme meter na uw aanmelding op energieleveren.nl

 • Lees waarom het aanmelden op energieleveren.nl verplicht is.