Enkel- of dubbeltarief

Enkel- of dubbeltarief

Het switchen van enkel- of dubbeltarief regelt u bij uw energieleverancier. Bij dubbeltarief betaalt u in de daluren een lager tarief voor uw stroom dan tijdens de piekuren. Uw meter moet wel geschikt zijn.

Uitleg dubbeltarief

Dubbeltarief wordt ook wel hoog/laagtarief, piek/daltarief of dag/nachtstroom genoemd. Uw energieleverancier rekent op één dag twee verschillende soorten tarieven:

  • Overdag een hoog tarief.
  • ​In de avonden, nachten, zaterdagen, zondagen en op feestdagen* een laag tarief.

Het daltarief is meestal op weekdagen van 23.00 tot 7.00 uur en in weekenden en op feestdagen* de gehele dag. In sommige regio's is dit anders. Neem contact op met uw energieleverancier voor de exacte tijden.

* Het laagtarief geldt op de volgende feestdagen: nieuwjaarsdag, eerste paasdag, tweede paasdag, Koningsdag, Hemelvaartsdag, Pinksterdag, pinkstermaandag, eerste kerstdag en tweede kerstdag.

Wat te doen in uw situatie

  • Deze meter is niet geschikt voor dubbeltarief. Geschikt zijn slimme meters en meters met 2 of meer telwerken. U kunt een slimme meter aanvragenDaarna vraagt u dubbeltarief aan bij uw energieleverancier. De komende jaren bieden we alle huishoudens gratis een slimme meter aan. Hierover krijgt u vanzelf bericht. Bekijk wanneer u de slimme meter krijgt. 

  • Vaak is uw meter dan geschikt, maar niet altijd. Soms schakelt de meter niet van telwerk 1 naar telwerk 2. Dit kunt u zelf controleren. Noteer op een doordeweekse dag de meterstanden van beide telwerken. Bekijk de standen na 24 uur nog eens. Ziet u dat op beide telwerken de meterstanden veranderd zijn? Dan werken beiden telwerken en kunt u dubbeltarief aanvragen bij uw energieleverancier. Zo niet, neem dan contact op met onze klantenservice.

  • Neem dan contact op met uw energieleverancier. Deze kan dit voor uw wijzigen. Uw meter hoeft hier niet meer voor worden aangepast. Het kan overigens zijn dat uw energieleverancier dit niet aanbiedt.

  • Dat kan. Registratie van uw stroomverbruik vindt dan op twee telwerken plaats. De beide standen worden bij elkaar opgeteld. U betaalt dan wel gewoon de prijs voor enkeltarief. Twijfelt u hierover? Neem dan contact op met uw energieleverancier.

  • Neem contact op met uw energieleverancier. Deze kan dit voor u wijzigen. Uw meter hoeft hier niet voor worden aangepast.