Enkel- of dubbeltarief
Enkel- of dubbeltarief
Het switchen naar enkel- of dubbeltarief regelt u bij uw energieleverancier. Bij dubbeltarief betaalt u in de daluren een lager tarief voor uw stroom dan tijdens de piekuren. Dubbeltarief kan straks alleen nog met een slimme meter.
Is uw meter geschikt voor dubbeltarief?
Door in te loggen met uw adresgegevens en meternummer ziet u of uw meter geschikt is voor dubbeltarief. Als uw meter geschikt is, neem dan contact op met uw energieleverancier om na te gaan of deze dubbeltarief aanbiedt.
Log in en kijk of uw meter geschikt is voor dubbeltarief
Door veranderingen in de techniek kunnen de traditionele elektriciteitsmeters in de toekomst geen dubbeltarief meer meten. Dubbeltarief kan dan alleen nog maar met een slimme meter.
Wat is dubbeltarief?
Bij dubbeltarief (dag/nachtstroom) rekent uw energieleverancier op één dag twee verschillende soorten tarieven:
- Overdag een hoog tarief (piektarief).
- In de avonden, nachten, zaterdagen, zondagen en op feestdagen* een laag tarief. (daltarief)
Het daltarief is meestal op weekdagen van 23.00 tot 7.00 uur en in weekenden en op feestdagen* de gehele dag. In sommige regio's is dit anders. Neem contact op met uw energieleverancier voor de exacte tijden.
* Het laagtarief geldt op de volgende feestdagen: nieuwjaarsdag, eerste paasdag, tweede paasdag, Koningsdag, Hemelvaartsdag, Pinksterdag, pinkstermaandag, eerste kerstdag en tweede kerstdag.
Flexibele tarieven
Steeds meer leveranciers bieden de mogelijkheid voor flexibele tarieven. De prijs voor gas en stroom kan per uur verschillen. Gas en stroom op basis van actuele prijzen is vrijwel altijd voordeliger.
Wat zijn flexibele energietarieven?
Flexibele energietarieven zijn de energietarieven die per dag en per uur verschillen. Deze tarieven zijn gebaseerd op de inkoopprijzen van energie op de stroom- en gasbeurs. Stroomtarieven zijn elk uur anders en die van gas verschillen elke 24 uur. Met de flexibele tarieven kun je inspelen op de voordeligste stroom- en gasprijzen door dagelijks je verbruik af te stemmen op de verschillende tarieven. Op deze manier kun je je energierekening verlagen
Aanbod energieleveranciers
Nog niet alle energieleveranciers bieden flexibele tarieven aan. Energieleveranciers mogen namelijk zelf bepalen wat voor tarieven ze consumenten aanbieden. Om gebruik te maken van flexibele tarieven heeft u een slimme meter nodig.
Wat te doen in uw situatie
-
Ik heb een meter met één telwerk. Is deze geschikt voor dubbeltarief?
Deze meter is niet geschikt voor dubbeltarief. Geschikt zijn slimme meters en meters met 2 of meer telwerken. U kunt een slimme meter aanvragen. Daarna vraagt u dubbeltarief aan bij uw energieleverancier. De komende jaren bieden we alle huishoudens gratis een slimme meter aan. Hierover krijgt u vanzelf bericht. Bekijk wanneer u de slimme meter krijgt.
-
Ik heb een meter met twee telwerken. Kan ik dubbeltarief aanvragen?
Vaak is uw meter dan geschikt, maar niet altijd. Soms schakelt de meter niet van telwerk 1 naar telwerk 2. Dit kunt u zelf controleren. Noteer op een doordeweekse dag de meterstanden van beide telwerken. Bekijk de standen na 24 uur nog eens. Ziet u dat op beide telwerken de meterstanden veranderd zijn? Dan werken beiden telwerken en kunt u dubbeltarief aanvragen bij uw energieleverancier. Zo niet, neem dan contact op met onze klantenservice.
-
Ik heb dubbeltarief. Hoe kan ik terug naar enkeltarief?
Neem dan contact op met uw energieleverancier. Deze kan dit voor uw wijzigen. Uw meter hoeft hier niet meer voor worden aangepast. Het kan overigens zijn dat uw energieleverancier dit niet aanbiedt.
-
Hoe kan het dat ik twee telwerken zie lopen, terwijl ik enkeltarief heb?
Dat kan. Registratie van uw stroomverbruik vindt dan op twee telwerken plaats. De beide standen worden bij elkaar opgeteld. U betaalt dan wel gewoon de prijs voor enkeltarief. Twijfelt u hierover? Neem dan contact op met uw energieleverancier.
-
Hoe vraag ik dubbeltarief aan als ik een slimme meter heb?
Neem contact op met uw energieleverancier. Deze kan dit voor u wijzigen. Uw meter hoeft hier niet voor worden aangepast.