De energiemeter

De energiemeter

Een gas- en elektriciteitsmeter registreert uw energieverbruik. Vragen over uw energieverbruik en meterstanden stelt u altijd aan uw energieleverancier. Liander voert op uw verzoek een extra controle op de meter uit. En repareert een storing aan de meter. 

Verschillende soorten energiemeters

Een gas- en elektriciteitsmeter registreert het energieverbruik van uw bedrijf. Er zijn verschillende typen analoge en digitale elektriciteitsmeters. Sommige meters hebben meerdere telwerken, anderen hebben er maar één. Niet elke meter is daarom geschikt om terug te leveren of dag- en nachtstroom te registreren. Bekijk dit in de handleiding van uw meter.

Meterstanden bij uw energieleverancier

Uw energieleverancier levert de energie die u in uw bedrijf gebruikt en stuurt u hiervoor facturen. Uw vragen over meterstanden en energieverbruik stelt u dan ook altijd aan uw energieleverancier. Liander kan u hierbij niet helpen. Liander zorgt voor het transport van stroom en gas tot aan de energiemeter in uw meterkast. En controleert een goede werking van de meter. 

Meter werkt niet of heeft een storing

Twijfelt u over de werking van uw meter door een hoge energiefactuur? Hoge meterstanden zijn zelden een gevolg van een defecte meter. Het komt meestal door een hoger verbruik door verandering in uw bedrijfsvoering. Heeft u een probleem met uw meter, bijvoorbeeld een storing aan het display? Bekijk dan wat u moet doen als er iets mis is met uw elektriciteitsmeter of gasmeter

 

De slimme meter

De slimme meter is een digitale energiemeter. Uw meterstanden worden automatisch digitaal doorgestuurd naar uw energieleverancier. 

Welke aansluiting heb ik?

Gaat u extra apparaten zoals een vijver of jacuzzi kopen? Dan heeft u misschien een verzwaring van uw aansluiting nodig. Bekijk zelf wat de capaciteit (doorlaatwaarde) van uw aansluiting is.

Veelgestelde vragen

  • Bekijk zelf wat de capaciteit (doorlaatwaarde) van uw aansluiting is. De capaciteit (ofwel de doorlaatwaarde) van uw aansluiting bepaalt de hoogte van de maandelijkse netbeheerkosten. De kosten vindt u in ons tarievenoverzicht.

  • Neem contact op met uw energieleverancier voor aanvraag van dubbeltarief. Is uw meter niet geschikt voor dubbeltarief, vraag dan een slimme meter aan op onze website.

  • Zoek uw merk en type meter op onze pagina aflezen meterstanden. Daar vindt u de handleiding van uw meter.

  • U kunt onze meteropnemers herkennen aan de kleding en het legitimatiebewijs van LIander. Een bezoek van onze meteropnemers wordt vooraf aangekondigd. Een slimme meter lezen we op afstand uit. Automatisch uitlezen aanvragen of lezen hoe dit werkt leest u hier. Heeft u een traditionele meter, dan ontvangt u van ons een brief. Daarin vragen we om zelf de meterstanden aan ons door te geven.

  • Als er een omnummering plaatsvindt in het kadaster dan geeft de gemeente dit via een huisnummerbesluit door aan Liander. U hoeft dit niet zelf aan Liander door te geven.