Meters en meterstanden

Meters

Een gas- en elektriciteitsmeter registreert uw meterstanden en energieverbruik. Vragen over meterstanden en dag- en nachtstroom stelt u altijd aan uw energieleverancier. Liander controleert het goed werken van uw meter. Ook plaatsen we slimme meters.

Door het tekort aan slimme meters duurt het langer voor wij aanvragen kunnen uitvoeren. Meer informatie vindt u hier.

Meterstanden

Meterstanden geeft u altijd door aan uw energieleverancier. Dit geldt voor analoge én digitale meters. Bekijk hoe u de meterstanden van uw meter afleest. 

Hoog energieverbruik?

Bij hoge meterstanden en een hoog energieverbruik ligt dat meestal niet aan de meter. Als u toch vermoedt dat de meter kapot is, kunt u deze door ons laten controleren.

Enkel- of dubbeltarief

Dit regelt u bij uw energieleverancier. Gebruikt u vooral 's nachts energie, dan is dag- en nachtstroom (dubbeltarief) misschien goedkoper. 
U heeft een geschikte meter nodig. 

De slimme meter

De slimme meter is een digitale energiemeter. Uw meterstanden worden automatisch digitaal doorgestuurd naar uw energieleverancier. 

Veelgestelde vragen

  • Neem contact op met uw energieleverancier voor aanvraag van dubbeltarief. Is uw meter niet geschikt voor dubbeltarief, vraag dan een slimme meter aan op onze website.

  • Zoek uw merk en type meter op onze pagina Aflezen meterstanden. Daar vindt u de handleiding van uw meter.

  • U kunt onze meteropnemers herkennen aan de kleding en het legitimatiebewijs van LIander. Een bezoek van onze meteropnemers wordt vooraf aangekondigd. Een slimme meter lezen we op afstand uit. Automatisch uitlezen aanvragen of lezen hoe dit werkt leest u hier. Heeft u een traditionele meter, dan ontvangt u van ons een brief. Daarin vragen we om zelf de meterstanden aan ons door te geven.

  • Wij bieden alle bedrijven met een kleinverbruikaansluiting gratis een slimme meter aan. U krijgt hierover vanzelf bericht. Als u eerder een slimme meter wilt, dan kunt u deze aanvragen. De kosten zijn dan voor uw rekening.