Hitte storingen

Hitte storingen

Met de hete en droge zomers die achter ons liggen hebben we inmiddels de nodige kennis en ervaring opgedaan. De eerste periode met extreem warm en droog weer in het jaar leidt vaak tot een toename van het aantal stroomstoringen in Friesland, maar ook in Amsterdam. Door de droge grond en de hoge temperaturen kunnen zwakke onderdelen in het elektriciteitsnet oververhit raken en uitvallen.

Kapotte verbindingsstukken

Het gaat hier om de zogenaamde nekaldietmof, een verbindingsstuk tussen elektriciteitskabels. Het Provinciaal Elektriciteitsbedrijf Friesland, één van de bedrijven die is opgegaan in Liander, heeft in de vorige eeuw de nekaldietmoffen in grote aantallen ingezet. Veel van deze moffen heeft de netbeheerder inmiddels vervangen door moffen van andere materialen. Soms zijn deze moffen ook al eens beschadigd geraakt bij graafwerkzaamheden en daardoor extra kwetsbaar. Hitte kan er dan voor zorgen dat er alsnog een storing optreedt

Om de storing zo snel mogelijk te herstellen, vervangen monteurs van Liander de nekaldietverbindingsstukken. De monteurs graven de verbindingsstukken op en vervangen ze voor stukken moffen van andere materialen. Vervolgens controleren we de kabel door er spanning op te zetten. Meer dan nodig is. Eventueel andere zwakke verbindingsstukken komen dan ook aan het licht en kunnen preventief worden vervangen.

Monteur Wietze Hijma vertelt hoe dit in zijn werk gaat.

Smart Cable Guard

Verder hebben we de Smart Cable Guard, die we sinds 2018 inzetten. Dit systeem scant kabels op zwakke plekken. Daardoor kunnen we kwetsbare onderdelen vervangen voordat ze tot storingen leiden. Treedt er toch een storing op? Dan helpt de Smart Cable Guard om de storing sneller op te sporen en de tijdsduur van de stroomonderbreking te beperken.

Monteurs staan paraat

Treden er de komende periode toch meer storingen door de warmte? Dan staan onze monteurs 24 uur per dag klaar deze zo snel mogelijk op te lossen. Zij werken door totdat iedereen weer energie heeft.

Storing melden?

Mocht u een storing willen melden, klik dan hier.

 

Tips bij een storing

 • Koelkast

  Liander hanteert de regel dat producten in een gesloten koelkast gedurende een storing met een tijdsduur tot 16 uur bruikbaar blijven. Om te bepalen of uw producten nog bruikbaar zijn, is de temperatuur van de producten doorslaggevend. Zie ook de Tips van het voedingscentrum hieronder kort samengevat:

  Kwetsbare producten (zoals rauw vlees of vis) weggooien als de temperatuur in de koelkast warmer is dan 10 oC.

  Als de temperatuur van de koelkast warmer is dan 15 oC, geopende pakjes en producten als yoghurt en melk weggooien. Voor groente en fruit geldt: kijk, ruik en proef. Eieren beter alleen koken of bakken.

  De ideale temperatuur van producten in de koelkast is 4oC. De kans op voedselinfectie is groter als producten warmer worden dan 7oC.

  Vriezer

  In een gesloten vriezer blijven producten gedurende een storing tot 24 uur bevroren. Zie ook de Tips van het voedingscentrum hieronder kort samengevat:

  Als het eten nog hard is (niet ontdooid) kunt u het opnieuw invriezen

  Als het eten aan de buitenkant zacht is, niet opnieuw invriezen. In de koelkast bewaren en binnen twee dagen opeten.

  Is het eten echt ontdooid. Kwetsbare producten als vlees en vis weggooien. Andere producten liefst dezelfde dag nog gebruiken.

 • Uw huistelefoon en internet werken niet als u geen stroom heeft. Zorg voor internet via een mobiel netwerk (hotspot) en schakel uw vaste telefoon door naar een mobiel nummer. Als u een aankondiging heeft ontvangen voor gepland onderhoud, laad dan ook uw laptop, mobiele telefoon en eventuele powerbanks op.

 • Meestal werkt uw cv-ketel niet meer als er geen stroom is. Hierdoor heeft u tijdelijk geen verwarming en warm water.

 • Houd er rekening mee dat uw alarminstallatie kan worden uitgeschakeld. Ook is het mogelijk dat uw alarminstallatie onbedoeld een alarmmelding geeft. Raadpleeg de fabrikant voor meer informatie en informeer uw alarmcentrale.

 • Apparatuur voor bijvoorbeeld beademing of dialyse kan tijdelijk niet werken. Meld de stroomonderbreking daarom bij uw medische hulppost. Mogelijk kan in overleg een alternatief worden gevonden.

 • Het noodstroomaggregaat, ofwel noodaggregaat wordt veel gebruikt als noodstroomvoorziening. Een noodaggregaat is een generator (wekt stroom op) en motor (aandrijving generator) in één.

  Op het moment dat de stroom uitvalt, neemt het noodaggregaat het leveren van stroom voor zijn rekening. Via internet kunt een verhuurder van noodstroomvoorzieningen in uw regio zoeken.

  Let er op dat een noodstroomvoorziening niet al uw stopcontacten van stroom voorziet. U moet zelf een stroomkabelverbinding leggen van de noodvoorziening naar de machines die u wil voorzien van stroom. Huur dus ook extra verlengsnoeren.

 • De stadsverwarming maakt ook gebruik van het elektriciteitsnetwerk. Heeft u stadsverwarming, dan werkt deze mogelijk tijdelijk niet.

 • Lift en portiekverlichting werken niet tijdens de stroomonderbreking.