Het TF-signaal stopt in Friesland, en nu?

Het TF-signaal stopt in Friesland, en nu?

Liander stopt met het verspreiden van het Toon Frequent (TF) signaal via haar elektriciteitsnet. De techniek is verouderd en Liander heeft het TF-signaal voor haar werkzaamheden niet meer nodig. Begin 2021 is het signaal in het hele verzorgingsgebied van Liander definitief verdwenen. In Friesland stopt het TF-signaal als eerste, namelijk eind 2020.

Voorafgaand meerdere testperiodes

Voordat we het TF-signaal in Friesland definitief uit zetten, willen we zeker weten dat we alle TF-kastjes hebben vervangen door FlexOVL-kastjes. Het is namelijk belangrijk dat de openbare verlichting net als normaal gewoon aan en uit blijft schakelen. We controleren dit door middel van een aantal testperiodes. Lees hier wat een testperiode inhoudt en wanneer deze waar plaats vinden.

TF-signaal stopt definitief op 30 november

De eerste testperiode start maandag 17 augustus. De laatst geplande testperiode eindigt vrijdag 27 november. Als alles volgens planning verloopt, betekent dit dat het TF-signaal definitief in Friesland stopt op maandag 30 november. Het laatste TF-signaal dat we dan nog uitsturen is het ‘AAN’-signaal. Dit zorgt ervoor dat verlichting die toch nog op basis van TF schakelt continu blijft branden en er geen onveilige situaties ontstaan.

Zorg dat u niet meer op het TF-signaal meelift

Er zijn ook bedrijven en organisaties die het TF-signaal gebruiken in hun eigen installaties, bijvoorbeeld voor het aan- en uitschakelen van (galerij)verlichting of koelinstallaties. Als Liander stopt met het TF-signaal heeft dat voor organisaties die het gebruiken in hun eigen installaties gevolgen. De toepassing werkt dan niet meer naar behoren. Alle toepassingen die gebruik maken van het TF-signaal moeten daarom op een andere manier aangestuurd worden voordat het signaal stopt. Tref op tijd voorzorgsmaatregelen als u dat nog niet gedaan heeft.
 

Impact op overheden

Bekijk wat het stoppen van het TF-signaal voor impact kan hebben op de Provincie Friesland, Wetterskip Fryslân en gemeentes, Defensie en Rijkswaterstaat in Friesland.

Impact op VVE's en woningbouwcorporaties

Het stoppen van het TF-signaal kan consequenties hebben voor woningbouwcorporaties en VVE's in de provincie Friesland. Bekijk welke impact dit op uw organisatie kan hebben.

Testperiodes en planning

Wat doen we in een testperiode? En wanneer testen we in welk gebied plaats? Lees hier meer over testperiodes, testgebieden en de planning.

Vragen?

Neem dan contact op met ons team Openbare Aansluiting via telefoonnummer 088 542 6364 (kies optie 1, gevolgd door optie 2).

Veelgestelde vragen

  • Liander gebruikt het TF-signaal voor haar netbeheertaken, zoals tariefschakelen bij kleinverbruik aansluitingen en het schakelen van de openbare verlichting op het elektriciteitsnet van Liander. Liander zorgt dat deze toepassingen op tijd op een andere manier aangestuurd worden. Voor tariefschakelen is dat de slimme meter en voor openbare verlichting FlexOVL.

  • Het TF-signaal stopt in Friesland eerder dan in de rest van het verzorgingsgebied van Liander. Dat komt door de komst van een groot windpark in Friesland. Mogelijk verstoort dit windpark het TF-signaal, waardoor openbare verlichting niet (altijd) meer aan- en uitschakelt. Om dat te voorkomen, stopt het TF-signaal eerder in Friesland en zorgen we ervoor dat de openbare verlichting daar op basis van FlexOVL aan- en uitschakelt.

  • De zendsystemen, die het TF-signaal verzenden, zijn in het beheer van de netbeheerder in de betreffende regio. In dit geval dus Liander.

  • Uw installatie-adviseur kan u hierbij helpen. Samen met uw installatie-adviseur kunt u ook de beste oplossing oplossing bepalen voor uw organisatie en specifieke situatie.

  • Uw installatie-adviseur kan u hierbij helpen. Hij kan u adviseren over de beste oplossing voor uw organisatie en specifieke situatie.