Zon en wind op 1 aansluiting: cablepooling

zonwindcombinatie

Als het hard waait dan schijnt de zon meestal niet, en omgekeerd. Liander zet dit natuurverschijnsel in. Waar zonnepanelen en windmolens dicht bij elkaar staan is nog maar één aansluiting nodig in plaats van twee. Zo kunnen kleine en grote producenten van zonne- en windenergie veel geld besparen.

Beter rendement en meer duurzame opwek
In zeer zeldzame gevallen produceren zon en wind samen te veel energie. Dat blijkt uit data van het KNMI, dat Liander onderzocht. In zo’n geval schakelt een zonneschakelaar de zonnepanelen of windmolen(s) even uit. De producent bespaart veel meer geld dan hij misloopt door tijdelijke uitschakeling, omdat hij geen tweede aansluiting koopt. Met een gecombineerde aansluiting wordt een opwekinstallatie vaak sneller terugverdiend. Producenten van zonne- en windenergie kunnen met Liander de mogelijkheden voor hun situatie bespreken, door het webformulier in te vullen.

Vanaf 2017 kunnen producenten van wind- en zonne-energie gebruikmaken van één aansluiting
Alleen al in het gebied van Liander staan ruim 1.200 windmolens, die door zonnepanelen toe te voegen, één aansluiting kunnen delen. Vanaf 2017 kunnen producenten (van twee WOZ-objecten) gebruikmaken van wind en zon op één aansluiting. Liander heeft andere netbeheerders geïnformeerd, zodat ook zij hier gebruik van kunnen maken.

Voordelen van zon en wind op één aansluiting:

  • Minder kosten voor producenten van duurzame energie
  • Beter economisch rendement
  • Stabielere energievoorziening
  • Minder kosten aan netverzwaring, netverlies en onderhoud voor Liander
  • Slimmer gebruik maken van de bestaande infrastructuur
  • Meer duurzame energie
  • Toenemende CO2-besparing
     

Bevinden de zonnepanelen en de windmolen zich op 1 WOZ-object? Dan kan het interessant zijn om gebruik te maken van een extra meetpunt op uw aansluiting (MLOEA). 

 

Bekijk ook de andere smart design principes!

Bij loonbedrijf Westra werkt het

Het bedrijf Westra in Franeker, dat een windmolen heeft en zonnepanelen aanschafte, kreeg de primeur. Zij sloten de windmolen en zonnepanelen aan op dezelfde aansluiting. "Wij hebben duurzaamheid geïntegreerd in ons dagelijks werk en de ambitie om onze CO2-uitstoot aanzienlijk te reduceren en compenseren. Met het van het opwekken van duurzame energie met onze windmolen en onze eigen zonnepanelen zijn we daarin zeer goed op weg mede dankzij deze slimme oplossing", aldus Feite Westra.  

Veelgestelde vragen zon en wind op 1 aansluiting

  • Het principe biedt voordelen voor een solitaire windmolen die met zonnepanelen wordt gecombineerd tot en met grote windparken die met zonnepanelen worden gecombineerd. Er moet uiteraard wel ruimte en een vergunning zijn voor het bijplaatsen van zon of wind.

    Liggen wind- en zonneprojecten wat verder bij elkaar vandaan? Overleg dan met de netbeheerder(s) of en hoe er voordeel te realiseren is door deze beide vormen van opwek te combineren op het net.

  • Bij de volgende projecten heeft Liander dit smart design principe toegepast of onderzocht:

    • Franeker - 600 kW zon bij 1 MW wind
    • Nijmegen (De Grift)- 10 MW zon bij 10 MW wind
    • Noord-Holland (Nuon) - 30 MW zon bij 100 MW wind
    • Krammer – en Kreekraksluizen (Rijkswaterstaat) - 60 MW zon bij 100 MW en 60 MW zon bij 80 MW wind
  • Iedereen die in wind of zon investeert of in elektrische netwerken kan voordeel behalen door het combineren van wind en zon. De economische voordelen zijn niet alleen van toepassing op investeerders, maar gelden voor voor de lokale en landelijke netbeheerders. De maatschappelijke kosten dalen door het toepassen van dit principe.