Top de piek af

Top de piek af

De aansluiting baseren op de maximale opwekpiek is een onrendabel uitgangspunt. Zowel voor de eigenaar van de zonnepanelen als voor de netbeheerder (maatschappelijke kosten). De maximale piek komt immers in de tijd gezien amper voor.

Kostenbesparing

Als je de maximale piek wél wilt opwekken, terugleveren en transporteren via het elektriciteitsnet is er een onnodige zware aansluiting nodig. Dat kost zowel de klant als maatschappij meer geld dan nodig. Peakshaving (ook wel aftoppen genoemd), is een slimme oplossing voor opwek met zonnepanelen om onnodige kosten te voorkomen. Het economische effect van peakshaving is niet voor iedere situatie hetzelfde. De oriëntatie en hellingshoek van de panelen bepalen het effect van peakshaving. In de grafiek hieronder is te zien dat, bij panelen met een zuidelijke oriëntatie en een hellingshoek van 35 graden, aftoppen op 70% slechts 2% van de op te wekken energie kost. 

 

Bekijk ook de andere smart design principes!

Veel gestelde vragen peakshaving

  • Door minder of kleinere omvormers te installeren ten opzichte van het opgestelde piekvermogen aan panelen. Let hierbij op het maximum vermogen aan panelen wat je per omvormer volgens de specificaties kunt aansluiten.

  • Dit is afhankelijk van uw situatie. Meestal weegt het begrenzen van uw opwekvermogen op tegen de besparing die u op uw omvormers maakt bij een begrenzing van 70% tot 80% t.o.v. het piekvermogen van de panelen. Als u een dure aansluiting kunt voorkomen of uw panelen in een oost-west oriëntatie heeft, ligt het economisch optimum zelfs op 50% tot 60%.

  • Een oost-westopstelling van de zonnepanelen is niet hetzelfde als peakshaving. Deze opstelling van de panelen zorgt ervoor dat de opwekpiek lager is. Hierdoor is het effect van peakshaving kleiner.

  • Dit hangt af van uw situatie. Als u voor uw project een nieuwe aansluiting nodig heeft, kunt u door af te toppen een kleinere aansluiting aanvragen. Als de installatie op een bestaande aansluiting komt, kunt u door af te toppen meer panelen installeren. Dit kan het economisch rendement van uw installatie vergroten.

  • Liander kan u adviseren over het voordeel van aftoppen in uw situatie. U bent er zelf verantwoordelijk voor dat het door u geleverde vermogen past binnen uw (nieuwe) aansluiting.

  • Heeft u vragen over dit smart design principe? Neem dan contact met ons op via het webformulier.