Flexibel Vermogen
Flexibel Vermogen
Flexibel vermogen is het vermogen voor verbruik en/of teruglevering dat u maximaal mag gebruiken, maar wat u niet op elk moment nodig heeft. Dit kunnen momenten in het jaar of op de dag zijn. Deze vrije ruimte noemen we flexibel vermogen. U kunt flexibiliteit hebben op uw wind- of zonnepark, batterijopslag of in uw productieproces. Beschikt u hierover en kunt u het zelf beïnvloeden? Dan kunt u het tegen een vergoeding aan ons beschikbaar stellen. Zo neemt u deel aan congestiemanagement en verdelen we samen beter de transportcapaciteit op het elektriciteitsnet. Met flexibel vermogen kunnen we het net beter benutten en is er meer ruimte voor nieuwe aanvragen.
Heeft u flexibel vermogen?
Bekijk hier de uitleg.
Welk type contract past het beste bij u?
Afhankelijk van uw situatie en wensen zijn er verschillende manieren waarop u uw flexibele vermogen kunt aanbieden. Doorloop de stappen via onderstaande keuzehulp en bekijk welk type contract het beste bij u past.
Ga naar de keuzehulp voor uw contractadvies
Twee vormen voor congestiemanagement
Afspraken in een langetermijncontract
Wanneer u een gecontracteerd transportvermogen van 1.000kW of meer heeft en u zit in een gebied met transportbeperking, dan kunt u met ons een langetermijncontract afsluiten. Hierin staat het afspraken over het moment waarop u flexibel vermogen beschikbaar kunt stellen tegen welke vergoeding. Dit kan op een vast tijdstip of periode zijn of op afroep. Dit contract sluit u rechtstreeks met ons af of u kunt dit via een een erkende Congestie Service Provider (CSP) te regelen.
Biedingen op de vrije energiemarkt
Onafhankelijk of u in een congestiegebied zit en de hoogte van uw gecontracteerde vermogen, kunt u deelnemen aan congestiemanagement via de vrije energiemarkt. Biedingen op de vrije markt verlopen altijd via een erkende CSP. U kunt met hun een contract afsluiten zodat zij namens u biedingen op de dag zelf (intranday) kunnen doen via het energieplatform GOPACS. Op dit platform plaatsten wij de capaciteitsvraag. Heeft u een geontracteerd vermogen van 1.000kW of meer, dan kunt u ook zelf CSP worden. De bieding is tegen een door u zelf te bepalen hoeveelheid vermogen en bedrag.
Wilt u deelnemen aan congestiemanagement?
- Heeft u een gecontracteerd vermogen van 1.000kW of meer en zit u in een congestiegebied? Vul dan onderstaand belangstellingsformulier in.
- Heeft u een gecontracteerd vermogen van minder dan 1.000kW of zit u niet in een congestiegebied? Dan kunt u zich aanmelden bij een CSP. Lees hier wat een CSP doet.
Vragen?
Komt u er niet uit of heeft u vragen? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice via 088 – 542 63 62.
Ga naar het belangstellingsformulier
Heeft u een gecontracteerd vermogen van 1.000kW of meer en zit u in een congestiegebied? Vul dan hier het formulier in.
Contractvormen voor congestiemanagement

Er zijn vier contractvormen voor congestiemanagement. Weet u niet goed welke contractvorm bij u past? Gebruikt dan de keuzehulp voor een contractadvies.
Wat doet een CSP?

Een Congestie Service Provider biedt namens een of meerdere klanten congestiemanagement diensten aan. Lees hier meer, ook hoe u zelf CSP kunt worden.
Hoe werkt GOPACS?

Het initiatief van de Nederlandse netbeheerders om gezamenlijk congestie in het elektriciteitsnet op te lossen.
Veelgestelde vragen
-
Waarom zou ik flexibel vermogen aanbieden?
Een belangrijke reden om dit te doen is dat u uw gereserveerde vermogen niet altijd nodig heeft, en dat anderen dan geen gebruik kunnen maken van deze vrije capaciteit op het net. We kunnen hierdoor de huidige netten beter benutten en zo bijdragen aan een duurzaam toekomstbestendig energienet. Het kan zelfs zo zijn dat in bepaalde gebieden verzwaring uitgesteld of zelfs niet nodig is. Dit helpt versnelling van de energietransitie en daarmee het behalen van de klimaatdoelstellingen die we met elkaar hebben vastgelegd. Anderen in uw regio kunnen eerder over hun gewenste capaciteit beschikken waarmee uw regio economisch sneller kan groeien.
-
Wat is het voordeel om nu al flexibel vermogen te delen?
Het voordeel is dat u nu de kans heeft om hierin ervaring op te doen tegen een vergoeding voor deelname aan congestiemanagement. U maakt u bedrijf klaar voor het toekomstig duurzaam energiesysteem waarbij flexibiliteit de norm wordt.
-
Waar kan ik flexibel vermogen aanbieden?
Dat is afhankelijk van uw situatie.
Heeft u een gecontracteerd vermogen hoger dan 1.000 kW in een regio met transportschaarste? Dan komen we graag met u in contact. Om de huidige problemen in uw regio snel op te lossen, zijn wij per direct op zoek naar grootzakelijke klanten. Vul het belangstellingsformulier in en dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op om de mogelijkheden en voorwaarden te bespreken. Uw gegevens in dit formulier worden alleen gebruikt om contact met u op te nemen.
Heeft u een gecontracteerd vermogen vanaf 1.000 kW of meer en is er in uw regio nog geen transportschaarste, dan kunt u zich aanmelden bij een CSP (Congestie Service Provider). De CSP regelt voor u het contract met de netbeheerder en de biedingen op het moment dat een netbeheerder flexibel vermogen nodig heeft. U kunt ook zelf CSP worden. Meer informatie hierover kunt u vinden op GOPACS, het gezamelijke platform van de netbeheerders voor vraag en aanbod van elektriciteit in Nederland.
Heeft u een gecontracteerd vermogen lager dan 1.000 kW? Ook dan kunt u uw flexibel vermogen aanbieden. U kunt zich dan aanmelden bij een CSP. De CSP's bieden voor meerdere kleinzakelijke klanten flexibel vermogen aan bij regionale of landelijke netbeheerders. Op de website van TenneT vindt u alle erkende CSP partijen. U kunt zelf de partij kiezen waarmee u wilt samenwerken.
-
Welke vergoeding krijg ik bij een langetermijncontract?
Bij een langetermijncontract ontvangt u van ons een financiële vergoeding. Deze vergoeding kan uit twee onderdelen bestaan:
- Een beschikbaarheidsvergoeding: wij vragen u tijdens de contractperiode om beschikbaar te zijn om uw regelvermogen in te zetten. Afhankelijk van de situatie kun hier hiervoor per maand een beschikbaarheidsvergoeding krijgen.
- Een vergoeding per afroep: als u uw vermogen tijdelijk aangepast heeft, krijgt u een vergoeding. Hiervoor spreken we een bedrag af in het contract. Deze vergoeding kan bovenop de maandelijkse beschikbaarheidsvergoeding komen.
-
Wanneer loopt het langetermijncontract af?
De duur van het langetermijncontract is vanaf het moment van verwachte congestie op het elektriciteitsnet in een specifiek gebied tot aan wanneer het verzwaarde net ingezet kan worden.