Congestie Service Provider

Congestie Service Provider

Met de wijziging op de Netcode Elektriciteit in 2022 is er een nieuwe marktrol in de energiesector bijgekomen. Met de komst van de Congestie Service Provider (CSP) kunnen netbeheerders afspraken maken over hoe vaak en tegen welke vergoeding zij helpen bij het verlagen van de piek op het elektriciteitsnet.

 

Wat is een CSP?

Een CSP is een partij tussen u als grootzakelijke klant en ons. Een CSP helpt om te voorkomen dat er congestie ontstaat op het elektriciteitsnet door aan u te vragen om meer of minder vermogen te produceren of af te nemen. Hier staat een finaciele vergoeding tegenover. Een CSP biedt congestiemanagementdiensten aan voor een of meerdere grootzakelijke klanten. Dit betekent dat wanneer u flexibiliteit heeft in de vorm van wind, zon, opslag of flexibiliteit in uw productieproces, dan kan een CSP voor u biedingen doen waneer wij meer of minder vermogen nodig hebben. Wanneer u een gecontracteerd vermogen van 1.000 kW of meer heeft, dan kunt u ook zelf CSP worden. 

 

Hoe werkt een CSP met ons samen?

Zodra er in een bepaald gebied congestie optreedt, krijgen de CSP's hiervan bericht via het energieplatform GOPACS. Op dit platform geven wij aan wat onze behoefte is aan flexibel vermogen. Een CSP zoekt vervolgens in het congestiegebied naar klanten die flexibiliteit hebben en reageert op het bericht. De CSP doet namens u een bod. Bij een passend bod selecteren wij de aanbieders. Daarna is het aan de CSP om de transportcapaciteit bij u aan te (laten) passen. Hiervoor krijgt de CSP de afgesproken financiële vergoeding. U kunt de CSP een een contract met ons laten afsluiten of vrije biedingen laten doen op GOPACS.

 

Kan ik zelf CSP worden?

Heeft u een gecontracteerd vermogen van meer dan 1.000 kW en wilt u zelf biedingen doen op het energieplatform GOPACS? Dan moet u eerst erkend CSP worden. Binnen 3 stappen kunt u CSP worden:

  1. Vraag de erkenning tot CSP aan bij TenneT
    Via de website van TenneT kunt u zich registreren als erkend CSP. TenneT is de landelijke netbeheerder die de toetsing voor CSP-erkenning uitvoert namens alle netbeheerders. U krijgt uw erkenning nadat u het toetsingsproces succesvol heeft doorlopen.
  2. Registreer u als marktpartij
    Nadat u de CSP-erkenning van TenneT heeft gekregen, moet u zich registreren in het centrale Marktpartijenregister. Dit kunt u doen via het portaal voor marktpartijen Partners in Energie.
  3. Meld u aan bij bij het energieplatform GOPACS
    Bent u geregistreed als marktpartij? Dan meldt u zich aan bij GOPACS. Na uw aanmelding worden eerst de aansluitingen getoetst die u als CSP vertegenwoordigd. Hiervoor heeft u de EAN codes nodig van de aansluitingen waarmee u biedingen gaat doen. Na goedkeuring kunt u als CSP starten met bieden op GOPACS.

 

Wilt u liever rechtstreeks een contract met ons?

In bepaalde situaties kunt u ook rechtstreeks met ons een contract afsluiten. Bekijk hier wat voor u de mogelijkheden zijn wanneer u over flexibel vermogen beschikt.