Uw huidige aansluiting(en)

Huidige aansluiting(en)

Een aansluiting is de verbinding tussen het energienet en uw meterkast. Liander verzorgt deze aansluiting. Achterhaal welk type aansluiting u zelf heeft en wat de kosten zijn.

Welke aansluiting heeft u?

Welke aansluiting u nu heeft vindt u terug op uw facturen. Of schakel een installatiebedrijf in om uw huidige aansluitingen in kaart te brengen. Onze klantenservice kan het natuurlijk ook voor u opzoeken.

Kosten elektriciteitsaansluiting

Als we de aansluiting aanleggen of wijzigen verrekenen we dit op basis van vastgestelde tarieven òf maatwerk via een eenmalige factuur. Daarna betaalt u de periodieke kosten.

 • Aansluitdienst: U betaalt een vast bedrag per maand voor het beheer en onderhoud van de aansluiting. Dit noemen we ook wel 'vastrecht aansluiting'. Het tarief hangt af van de capaciteit en de lengte van de aansluiting.
 • Transportdienst: U betaalt ook voor het transport van elektriciteit en/of gas naar uw bedrijf. Welk tarief u daarvoor betaalt, hangt af van de deelmarkt waarin u bent ingedeeld.

Kosten gasaansluiting

Ook voor gasaansluitingen kennen we bij aanleg of wijziging van de aansluiting vastgestelde tarieven of maatwerk via een eenmalige factuur. En daarna de periodieke kosten. De periodieke kosten verdelen we net als bij de elektriciteitsaansluiting in de aansluitdienst, de transportdienst en de meetdienst. Alleen bestaat er geen systeemdienst voor gasaansluitingen.

Uw aansluiting wijzigen

Het kan zijn dat u een ander type aansluiting nodig heeft. Een grotere aansluiting als u uw machinepark bijvoorbeeld uitbreidt. Of als uw gasafname toeneemt door wijziging in het productieproces. U kunt uw aansluiting dan wijzigen. Een erkend installateur kan u adviseren wat voor u een geschikte aansluiting is. Liander kan en mag dit niet doen.

 

Veelgestelde vragen

 • U heeft een kleinverbruikaansluiting als u:

  • Alleen energierekeningen van uw energieleverancier ontvangt (dit geldt voor alle huishoudens en een deel van het mkb).
  • Een elektriciteitsaansluiting heeft van 3x80A (ampère) of minder.
  • Een gasaansluiting heeft met een capaciteit van minder dan of gelijk aan 40 kubieke meter normaal per uur (40 m3/h).


  U heeft een grootverbruikaansluiting als u:

  • Naast energierekeningen van uw energieleverancier ook maandelijks facturen van Liander ontvangt voor de kosten van het netbeheer (dit geldt voor het mkb met heel zware aansluitingen en voor veel grote ondernemingen).
  • Een elektriciteitsaansluiting heeft van meer dan 3x80A (ampère).
  • Een gasaansluiting heeft met een capaciteit van meer dan 40 kubieke meter normaal per uur (40 m3/h).
 • Wanneer u een grootverbruikaansluiting wilt aanvragen, kunt u een offerte aanvragen. Binnen 5 werkdagen nemen wij contact met u op. Wilt u een nieuwe aansluiting voor kleinverbruik? Dit vraagt u aan via www.mijnaansluiting.nl.

 • Ga hiervoor naar Mijn Liander. Hier kunt u de capaciteit inzien en aanpassen. Heeft u nog geen Mijn Liander? Meld u aan in een paar eenvoudige stappen.

 • We kunnen u een indicatie geven via het formulier 'offerte-aanvraag'.