Wieringermeer Polder

Polder Wieringermeer

De kop van Noord-Holland ontwikkelt zich snel, met name in de Wieringermeerpolder is de druk op het elektriciteitsnet groot. Dit kan gevolgen hebben voor zakelijke klanten met een grootverbruikaansluiting.

Onwikkelingen in Wieringermeer polder

Ontwikkelaars van windparken op land willen grote hoeveelheden duurzaam opgewekte elektriciteit terug leveren aan het elektriciteitsnet. Daarnaast vragen tuinders en datacenters in dit gebied ook steeds meer elektriciteit.

Terugleveren naar nieuw verdeelstation lukt

Netbeheerders TenneT en Liander werken in de kop van Noord-Holland aan grootschalige verzwaring en nieuwbouw van elektriciteitsnetten en verdeelstations. In Middenmeer, gemeente Hollands Kroon, is begin 2019 een verdeelstation met een vermogen van 400 MVA aangesloten op het net. Eén van de grootste stations van Liander.

Station Middenmeer is nu gereed voor terugleveren van energie. Zo levert Windpark Wieringermeer inmiddels vermogen terug aan dit station.

Afnemen van nieuw verdeelstation zeer beperkt

Voor het afnemen van elektriciteit heeft TenneT inmiddels één kabelverbinding gerealiseerd naar verdeelstation Middenmeer. De tweede kabel is naar verwachting eind 2020 operationeel. Gezien de enorme vraag van datacenters is er de komende jaren nauwelijks elektriciteit beschikbaar voor andere partijen.
 
Zodra op station Middenmeer de tweede kabel van Tennet is aangesloten, kunnen bestaande klanten tot hun maximaal gecontracteerde vermogen elektriciteit afnemen. Voor nieuwe klanten die nog geen contract hebben, is er nauwelijks elektriciteit beschikbaar via het landelijke elektriciteitsnet.

Verhoging transportvermogen aanvragen

Heeft u extra vermogen nodig? Laat ons dit weten via Mijn Liander. Na uw aanvraag neemt een medewerker contact met u op. Heeft u nog geen Mijn Liander? Bel ons dan op 088 542 63 62 en kies optie 2 in het menu.