Gasaansluiting wijzigen

Gasaansluiting wijzigen

Een gasaansluiting wijzigen kan ingewikkeld zijn. Lees daarom onderstaande informatie zorgvuldig door, zodat u niet verrast wordt tijdens het aanvraagproces.

Vraag direct een wijziging van uw gasaansluiting aan

 

Als u een wijziging van uw gasaansluiting heeft aangevraagd, ontvangt u op basis van uw aanvraag een offerte. Deze offerte is 30 dagen geldig. Na ondertekening ervan wordt uw aanvraag omgezet in een opdracht.

Over het algemeen wordt een wijziging van uw gasaansluiting binnen 18 weken gemonteerd. De planning wordt pas definitief nadat u opdracht heeft gegeven en kan afwijken door de soort gasaansluiting.  

Eisen en voorwaarden van een wijziging

Hier vindt u de eisen en voorwaarden waaraan een wijziging van een aansluiting moet voldoen:

  • U heeft de wijziging zelf gemeld bij uw energieleverancier voor een correcte verrekening.  
  • U schakelt een meetbedrijf in om de wijziging door te kunnen voeren en de meters te wisselen.  
  • Een installateur is verantwoordelijk voor het aansluiten van de binnen-installatie en de veiligheid van uw installatie.  
  • Alle aansluitingen voldoen aan de technische en bouwkundige eisen van Liander. Meer beknopte informatie vindt u ook op deze pagina. 
  • Iedere grootverbruik gasaansluiting moet een eigen kadastraal perceel hebben. Dit betekent dat er slechts een gasaansluiting per kadastraal perceel mag zijn.   
  • De gasaansluiting loopt van het gasnet tot aan de meter. Voor een aansluiting in een buitenkast betekent dit dat u zelf ook nog een deel van de aansluiting moet realiseren, de meter zit hier namelijk in de groene buitenkast.    
  • Als u akkoord geeft op de offerte, dan gaat u akkoord met de kosten.        

Kosten van een wijziging

Allereerst is het belangrijk om te weten in welke categorie uw aansluiting valt. U kunt in onderstaande tabel uw categorie opzoeken. Het is belangrijk u te realiseren dat een verlichting binnen de categorie vaak relatief eenvoudig te regelen is. Wilt u de bijvoorbeeld uw gasaansluiting verkleinen van een G65 naar een G40? Informeer dan eerst even bij uw meetbedrijf om te zien of dit met een meterwissel kan. In veel gevallen kan dit met een simpele aanpassing en scheelt dit veel kosten.

Verschillende categorieën gasaansluiting
groter dan 40 tot en met 65 m3/h op het LD-net als deze aanwezig is
groter dan 65 tot en met 100 m3/h op het LD-net als deze aanwezig is
groter dan 100 tot en met 160 m3/h op het LD-net of het HD-net. Afhankelijk van de situatie
groter dan 160 m3/h op het HD-net

De wijziging van uw gasaansluiting brengt kosten met zich mee. Deze kosten kunnen bestaan uit eenmalige kosten en periodieke kosten.

Eenmalige kosten
Deze kosten betaalt u vanwege de werkzaamheden voor het vervangen of verlichten van uw aansluiting. 

Periodieke kosten
Deze kosten zijn voor de levering van het gas en de onderhoud van het net. Deze kosten betaalt u dan ook jaarlijks. Het verlichten van uw gasaansluiting kan dus financieel aantrekkelijk zijn. Op onze tarievenpagina staan de tarieven  voor de periodieke aansluitdienstkosten en de periodieke transportdienstkosten.

Voor meer informatie over uw huidige aansluiting, kunt u inloggen op Mijn Liander.

Flexibele oplossingen 

Liander is bezig om slimme oplossingen te bedenken, om zo de transporttekorten te verkleinen. Dit doen we het leveren van elektriciteit op een flexibele manier en het toepassen van congestie management. Gasturbines kunnen hierbij ook een oplossing zijn om eigen elektriciteit op te wekken. 

 

Gasaansluiting wijziging aanvragen

Voor het wijzigen van uw gasaansluiting gaat u naar mijnaansluiting.nl. U kunt hier een account aanmaken, en door middel van enkele simpele stappen een wijziging van uw aansluiting aanvragen.