Nieuwe gasaansluiting

Nieuwe gasaansluiting

Een nieuwe gasaansluiting aanvragen kan ingewikkeld zijn. Lees daarom onderstaande informatie zorgvuldig door, zodat u tijdens het aanvraagproces niet verrast wordt.

Vraag direct een nieuwe gasaansluiting aan


U heeft een nieuwe gasaansluiting aangevraagd. Op basis van uw aanvraag ontvangt u een offerte. Deze is 30 dagen geldig. Na ondertekening van de offerte wordt uw aanvraag omgezet in een opdracht.
Over het algemeen wordt de nieuwe gasaansluiting binnen 18 weken gemonteerd. De planning wordt pas definitief nadat u opdracht heeft gegeven en kan afwijken door de soort gasaansluiting.  

Hier vindt u de eisen en voorwaarden waaraan een nieuwe aansluiting moet voldoen:

  • U heeft een contract bij een energieleverancier voor de levering van gas.  
  • U schakelt een gecertificeerd meetbedrijf in om een meetcontract af te sluiten.  
  • Een installateur is verantwoordelijk voor het aansluiten van de binneninstallatie en de veiligheid van uw installatie.  
  • Alle aansluitingen voldoen aan de technische en bouwkundige eisen van Liander. Meer beknopte informatie vindt u ook op deze pagina. 
  • Iedere gas grootverbruikaansluiting moet een eigen kadastraal perceel hebben. Dit betekent dat er slechts een gasaansluiting per kadastraal perceel mag zijn.   
  • De gasaansluiting die wij realiseren is van het gasnet vanuit de straat tot de meter. Voor een aansluiting in een buitenkast betekent dit dat u zelf ook nog een deel van de aansluiting moet realiseren. De meter zit hier namelijk in de groene buitenkast.   
  • Als u akkoord geeft op de offerte, dan gaat u akkoord met de kosten.  

Kosten van een nieuwe aansluiting

Allereerst is het belangrijk om te weten in welke categorie uw aansluiting valt. Wij leggen nog wel nieuwe grootverbruik gasaansluitingen hoger dan G25 aan. Voor kleinverbruik aansluitingen is volgens de Wet Voortgang Energietransitie bepaalt dat de netbeheerder niet meer verplicht is deze aan te sluiten. 

Verschillende categorieën gasaansluiting
groter dan 40 tot en met 65 m3/h op het LD-net als deze aanwezig is
groter dan 65 tot en met 100 m3/h op het LD-net als deze aanwezig is
groter dan 100 tot en met 160 m3/h op het LD-net of het HD-net. Afhankelijk van de situatie
groter dan 160 m3/h op het HD-net

Eenmalige kosten

Deze kosten betaalt u voor de werkzaamheden voor het aanleggen van de nieuwe gasaansluiting. Deze kosten staan u in uw offerte.

Periodieke kosten

Deze kosten zijn benodigd voor de levering van het gas en de onderhoud van het net. Deze kosten betaalt u dan ook jaarlijks. Op onze tarievenpagina kunt u de tarieven zien voor de periodieke aansluitdienst kosten en de periodieke transportdienst kosten.

Terugleveren en afnemen 

Voor het terugleveren van gas heeft u een aparte aansluiting nodig. Als het uw biogas opgewaardeerd kan worden tot de kwaliteit van ons aardgas, ontstaat er groen gas. Dit groene gas kan in overleg met Liander aan het gasnetwerk worden teruggeleverd.

Wilt u een duurzame opwekinstallatie realiseren? Lees dan meer over groen gas terugleveren. Een opwekinstallatie realiseren vraagt een investering, maar energie opwekken levert ook financiële voordelen op.

Flexibele oplossingen 

Liander werkt aan slimme oplossingen om de transporttekorten te verkleinen. We breiden het elektriciteitsnet uit en passen congestiemanagement toe. Om eigen elektra op te wekken kunnen gasturbines hierbij een oplossing zijn.

Gas terugleveren als groen gas

Lees op deze pagina meer wanneer u gas wilt terugleveren, in de vorm van groen gas.

Nieuwe gasaansluiting aanvragen

Voor een nieuwe gasaansluiting gaat u naar mijnaansluiting.nl. U kunt hier een account aanmaken, en door middel van enkele simpele stappen een wijziging van uw aansluiting aanvragen.