Stappen tot meterplaatsing

Stappen tot meterplaatsing

Aannemers en installateurs die een slimme meter voor hun klant willen plaatsen, moeten een erkend meterplaatser zijn. Bekijk de stappen die u doorloopt en lees meer over de verantwoordelijkheden.

 1. U erkent zich bij Sterkin

  U moet zich bij Sterkin laten erkennen als meterplaatser, zodat u geregistreerd staat bij het Landelijke register van erkend meterplaatsers.

 2. U volgt de introductie bij Liander

  Als erkend meterplaatser meldt u zich vervolgens bij Liander voor een plaatsingsintroductie. U ontvangt hierna een werkmandaat.

 3. U vraagt de slimme meter aan

  U vraagt een slimme meter voor uw klant aan. We controleren uw aanvraag en nemen vervolgens contact met u op voor de verdere afhandeling.

Let op! Alle stappen gelden ook voor partijen die al werkzaamheden voor Liander uitvoeren, ook met een bestaand contract voor meterplaatsingen.

Verantwoordelijkheden

 • U voert veilig en correct de werkzaamheden uit.
 • U geeft uw klant juiste informatie over de slimme meter en wijst de klant op de op de keuzevrijheid van de acceptatie van de slimme meter voordat er met de werkzaamheden begonnen wordt. 
 • U houdt zich aan het werkmandaat voor meterplaatsing dat u van Liander heeft ontvangen. Stuur ons een e-mail als u de meest recente versie wilt ontvangen.
 • Liander is verantwoordelijk voor de juiste verwerking van de door u aangeleverde gegevens en het reguliere beheer van de aansluiting.