Meer gemak met een eFactuur

Meer gemak met een eFactuur

Onze grootzakelijke klanten ontvangen regelmatig facturen van Liander. Het verwerken van deze facturen kan in veel gevallen eenvoudiger en sneller. Daarom kan Liander u voortaan een eFactuur sturen.

Facturen automatisch verwerken in uw boekhoudsysteem

Met een eFactuur kunt u uw facturen eenvoudig en automatisch verwerken in uw eigen boekhoudsysteem. Handmatig invoeren hoeft dan niet meer. Zo kunt u tijd en geld besparen en het maakt de kans op fouten kleiner. Hieronder leest u hoe u een eFactuur aanvraagt en wat de meest gestelde vragen en antwoorden zijn.

eFactuur: veelgestelde vragen en antwoorden

 • De term eFactuur staat voor elektronische factuur. Een eFactuur is een gestructureerde, digitale factuur (geen pdf). Een eFactuur kan vanuit een geautomatiseerd systeem elektronisch worden verwerkt in een ander systeem. De ontvanger van de eFactuur hoeft de factuur dan niet meer handmatig te verwerken. Dat zorgt voor gemak, snelheid en kostenbesparing.

 • De Energie eFactuur is dé standaard voor elektronische facturen van partijen in de energiesector. Deze standaard houdt rekening met energie-specifieke kenmerken, bijvoorbeeld een EAN code. De standaard Energie eFactuur is ontwikkeld vóór en dóór de energiebranche. De eFactuur van Liander is een XML-bestand en is opgemaakt in UBL 2.1, dit is een landelijke standaard voor elektronische bedrijfsvoering.  

 • Een eFactuur is zo opgebouwd dat u deze gemakkelijk in kunt lezen in uw facturatiesysteem. Hierdoor behoort het handmatig verwerken van de factuur tot het verleden en dat zorgt voor gemak, snelheid en kostenbesparing. Daarnaast voldoet de eFactuur aan een standaard waarover partijen binnen de Nederlandse energiebranche maakten. Ontvangt u facturen van verschillende leveranciers, netbeheerders of meetbedrijven? Dan hoeft u uw boekhoudsysteem maar geschikt te maken voor één standaard factuurformaat.

 • Wij bieden onze grootzakelijke klanten als eerste een eFactuur aan. Het gaat om maandelijkse en jaarlijkse facturen.

 • Wilt u voortaan een eFactuur ontvangen? Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Dit kan via zakelijke.klant@liander.nl en dan bellen wij u terug. U kunt ons ook zelf bellen via 088-5426362 (toets optie 5).

 • Een eFactuur biedt meer mogelijkheden dan een pdf. Een eFactuur is een systematisch opgebouwd, digitaal XML-bestand. Hierin staan alle gegevens op een vaste plaats, zodat u de factuur automatisch en per regel kunt verwerken in uw eigen boekhouding. Met een pdf kan dit niet.

 • U ontvangt de eFactuur als bijlage per e-mail.

 • U kunt al uw eFacturen terugvinden op Mijn Liander. Heeft u nog geen account voor Mijn Liander? Activeer Mijn Liander dan in een paar minuten

 • Ja, het is mogelijk om uw eFactuur naar meerdere e-mailadressen te laten versturen.

 • Dit is afhankelijk van de inrichting van uw facturatiesystemen. U kunt dit bespreken met de leverancier van uw facturatiesysteem.

 • Nee, dat is nog niet mogelijk. Een eFactuur is bedoeld voor 1 factuurnummer. Op een verzamelspecificatie staan meerdere factuurnummers. U kunt wel per factuurnummer een aparte eFactuur krijgen. Kiest u hiervoor? Dan kan het zijn dat u meerdere e-mails met eFacturen in een korte periode ontvangt.

 • Uitgebreidere informatie vindt u op https://energie-efactuur.nl.

 • U kunt een eFactuur twee manieren betalen:

  1. Door automatische incasso. U kunt hier  toestemming voor geven via www.liander.nl/SEPA.
  2. Via overschrijving. In dit geval zijn de onderstaande velden op de eFactuur relevant om te vermelden bij uw overschrijving. Via https://energie-efactuur.nl kunt u een voorbeeld van een eFactuur downloaden.
   Omschrijving  Zo heet dit op de eFactuur  Hier staat het op de eFactuur
  Totaal over te maken bedrag PayableAmount Zie § 3.1.20.4 van voorbeeld
  Factuurnummer doc:Invoice/cbc:ID Zie § 3.1.2 van voorbeeld
  Bankrekening nummer van Liander Cac:PayeeFinancialAccount/cbc:ID Zie § 3.1.17.4.1 van voorbeeld
  Vervaldatum cbc:PaymentDueDate Zie § 3.1.17.2 van voorbeeld