Dynamische Energie Regeling kan tijdelijk de file op het energienet omzeilen

Dynamische Energie Regeling kan tijdelijk de file op het energienet omzeilen

'Friese file voor stroomaansluiting groeit'. Dat is de kop van een artikel in de Leeuwarder Courant vandaag. In Friesland wachten inmiddels 435 grootverbruikers en producenten van zonnestroom op een aansluiting. Het is druk op het energienet en niet alleen in Friesland. Dat ondernemers op wachtlijsten belanden doet pijn, ook bij ons. Om drukte op het energienet te verminderen werken we aan grootschalige uitbreidingen van het energienet. In Friesland bouwen we nieuwe elektriciteitsstations, leggen we tot en met 2024 bijvoorbeeld 2.100 km extra elektriciteitskabel en plaatsen we 347 nieuwe transformatorhuisjes.  

Daarnaast zoeken we continu naar slimme oplossingen en innovaties. Eén daarvan is de zogenoemde DER-kast (Dynamische Energie Regeling). Het energienet is standaard voorzien van reservecapaciteit, ook wel de vluchtstrook genoemd. Met de DER-kast kunnen we producenten van wind- en zonnestroom toegang geven tot die reservecapaciteit. Dit is een uitkomst in gebieden waar het energienet zijn maximale capaciteit heeft bereikt voor terugleveren van energie. De DER-kast kunnen we op afstand aan- en uitzetten in het geval van storing of onderhoud. Dit is nodig wanneer de reservecapaciteit voor andere klanten beschikbaar moet zijn.  

De DER-kast is helaas nog beperkt inzetbaar. Met klanten voor wie deze maatoplossing een mogelijkheid kan zijn nemen we contact op. Ook onderzoeken we hoe we de DER-kast breder kunnen inzetten om meer producenten van wind- en zonnestroom ruimte te geven op het net.  

Bekijk hier de film waar Wendy van Gelder, consultant productontwikkeling, op bezoek is bij kaasboer Sietse de Jong, die meedoet aan de pilot.