Warmtepomp

Warmtepomp

Een warmtepomp is een alternatieve manier om een huis te verwarmen en van warm tapwater te voorzien. De warmtepomp haalt warmte uit de lucht of uit de grond en verhoogt deze warmte tot een temperatuur die gebruikt kan worden in de woning.

De techniek achter de warmtepomp is vergelijkbaar aan een koelkast en heeft zich al jaren bewezen. De efficiëntie van een warmtepomp is groter als de woning al heel goed is geïsoleerd en met lage temperatuur wordt verwarmd. De warmtepomp hoeft de temperatuur dan minder ver te verhogen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van vloerverwarming.

Verschillende types warmtepompen

Er zijn verschillende types warmtepompen: lucht-water, lucht-lucht, bodem-water en water-water. Het verschil tussen deze warmtepompen zit in de bron waar de warmte uit gehaald wordt en het medium waaraan dit wordt afgegeven. Een lucht-water warmtepomp bijvoorbeeld haalt de warmte uit de lucht en geeft warmte af aan het water dat door uw vloerverwarming of radiator stroomt.

Warmte kan onttrokken worden uit individuele bronnen zoals de buitenlucht of uit de grond met een bodemwarmtewisselaar. Warmte kan ook onttrokken worden uit een bron-net (water-netwerk van 8-12 graden). Via een bron-net wordt er slim warmte en koude uitgewisseld met een centrale warmte-koude opslag (WKO) en andere panden. Welke type warmtepomp het meest geschikt is voor uw woning, hangt onder meer af van het soort woning en uw behoefte aan warmte en warm tapwater.

Er is bij warmtepompen een onderverdeling te maken in de elektrische warmtepomp en de hybride warmtepomp.

Ook kunt en een warmtepomp goed combineren met een instant heater. Dit is een kleine elektrische CV-ketel die water verwarmt door elektriciteit. 

 

Milieu Centraal

Op de site van Milieu Centraal kunt u meer lezen over isoleren, duurzame verwarming en wonen zonder aardgas.  

Meer weten?

Vraag advies bij het Energieloket in uw gemeente. Zij geven advies en kunnen u in contact brengen met specialisten in isolatie en/of duurzame warmte apparaten.