Oude meter behouden

Oude meter behouden

U bent niet verplicht om de slimme meter te accepteren. Als u niet wilt dat uw elektriciteits- en/of gasmeter op afstand wordt uitgelezen, zijn er twee opties:

 1. U kunt de uitleesfunctie van de slimme meter uitschakelen.

  Uw meterkast is daarmee toekomstklaar. U krijgt dan niet maandelijks een verbruiksoverzicht en u moet zelf uw meterstanden doorgeven. U kunt deze uitleesfunctie op een later moment altijd weer inschakelen. U leest hier hoe u de uitleesfunctie uitschakelt

 2. U kunt de slimme meter weigeren.

  Het zou jammer zijn als u niet voor de slimme meter kiest. Voordat u deze beslissing neemt, willen we dat u weet waar u ‘nee’ tegen zegt.

Was u op de hoogte van bovenstaande informatie?

U loopt het volgende mis als u uw oude meter wilt behouden:

 • Om in de toekomst gebruik te (blijven) maken van dag- en nachtstroom, heeft u een slimme meter nodig. De elektriciteitsmeter schakelt tussen een hoog en een laag tarief. Dit werkt nu met een signaal dat via het elektriciteitsnet loopt, het toonfrequent signaal. Door veranderingen aan het hoogspanningsnet komt dit signaal in de toekomst niet meer door. Hierdoor kunnen oude elektriciteitsmeter niet meer schakelen tussen het hoge en het lage tarief. Vanaf dan heeft u dus een slimme meter nodig om gebruik te maken van het dubbeltarief.

 • De slimme meter stuurt automatisch de meterstanden door, altijd nauwkeurig. Ook als u wisselt van energieleverancier of als u gaat verhuizen. Opnemen van meterstanden is dus verleden tijd. U kunt de functie waarmee de standen automatisch worden doorgestuurd, uitschakelen. U kunt deze uitleesfunctie op een later moment altijd weer inschakelen.

 • Met de slimme meter ontvangt u naast uw jaarrekening van uw energieleverancier maandelijks een overzicht van uw verbruik. Dat geeft meer inzicht. Daarnaast kunt u een energieverbruiksmanager aan uw slimme meter koppelen. Hiermee kunt u nog beter uw energieverbruik volgen via uw smartphone, laptop, tablet of muurdisplay.

 • Steeds meer leveranciers bieden de mogelijkheid voor variabele tarieven. De prijs voor gas en stroom kan per uur verschillen. Als de zon bijvoorbeeld volop schijnt, is energie goedkoper. Met de slimme meter kan de leverancier de werkelijke prijs in rekening brengen.

 • De slimme meter geeft exact aan wat er aan energie is afgenomen en wat er is teruggeleverd. Op een oude draaischijfmeter wordt dit automatisch teruggedraaid, waardoor je geen nauwkeurig overzicht hebt. Deze is alleen geijkt voor levering, dus niet voor teruglevering. Daar is de meter niet voor ontworpen. Als u op een zonnige dag dus meer opwekt dan dat u op dat moment verbruikt, dan wordt de teruglevering niet geregistreerd en dus niet verrekend. Om deze redenen bestaat het risico dat de meter minder registreert dan wat u heeft teruggeleverd. Dit kan niet worden gecontroleerd. En als uw meter niet al uw teruglevering verwerkt, dan duurt het ook langer voordat u uw zonnepanelen heeft terugverdiend.