Slimme meter en veiligheid

Slimme meter en veiligheid

Wat doet Liander aan de veiligheid en betrouwbaarheid van de slimme meter?

Hoe kunt u er vanuit gaan dat uw slimme meter veilig en betrouwbaar is?

Voordat een fabrikant zijn meter mag verkopen, moet hij laten zien dat zijn meter goed is. Daarom gaat de meter eerst naar een testinstituut. Dat instituut onderzoekt of de meter goed genoeg is. Dat is het geval als de meters aan alle Europese eisen voldoet. Is dat het geval dan moet de fabrikant de meter voorzien van de nodige merktekens zoals de CE-markering en andere merktekens die we vroeger de IJkmerken noemden. De slimme meters in Nederland zijn goed en betrouwbaar. Er mag bij u thuis niet zomaar een meter worden opgehangen. Uw meter moet een heel betrouwbare meter zijn. Een meter die tegen een stootje kan, lang meegaat en bovenal steeds goed aanwijst.

Controle door de overheid

Agentschap Telecom (onderdeel van het Ministerie van Economische Zaken) ziet erop toe dat de netbeheerders alleen goedgekeurde meters plaatsen. Ook ziet het Agentschap erop toe dat de meters, ook na plaatsing, goed blijven meten. Agentschap Telecom is ook verantwoordelijk voor het toezicht op de Elektromagnetische Compatibiliteit (EMC). Daar hebben de slimme meters ook mee te maken. De slimme meter moet namelijk ook goed blijven functioneren als er elektromagnetische straling, zoals bijvoorbeeld afgegeven door een router of modem, in de buurt van de meter aanwezig is. Ook hier voldoet de slimme meter aan de gestelde Europese eisen.

Controle door de netbeheerders

De netbeheerder is verantwoordelijk voor de (slimme) meter. Het kan gebeuren dat een meter defect raakt. Dan vervangt de netbeheerder de defecte meter. Alle netbeheerders samen houden een register bij waarin de defecten worden opgenomen. Zo wordt duidelijk of er typen meters zijn die hetzelfde defect hebben en kan er snel opgetreden worden. Want iedereen in de keten van netbeheerder – leverancier – consument heeft eenzelfde belang: een goed werkende (slimme) meter. Bovendien controleren de netbeheerders periodiek of de meters nog steeds goed meten. Daarom nemen de netbeheerders van elk type meter een steekproef.

Veelgestelde vragen