Liander met gasmeter in Kassa in 2017

Liander met gasmeter in Kassa in 2017

In oktober 2017 was een bepaalde serie van de Landys+Gyr gasmeter een item in het consumentenprogramma Kassa. Door een productiefout hadden deze een te kort schroefdraad en daarvan werd beweerd dat daarmee de veiligheid in het gedrang kwam. De netbeheerders, maar ook onafhankelijk instituut KIWA en Holland Innovative, bestrijden dit.

Lees alles over Liander in Kassa over gasmeters in november 2018

Wat was er ook al weer aan de hand?

Tijdens een kwaliteitscontrole is gebleken dat een aantal gasmeters uit een bepaalde productieserie van Landis+Gyr een productiefout bevatte. De meters waren nog steeds veilig en betrouwbaar, maar voldeden niet aan onze strenge eis dat ze een levensduur van 20 jaar zouden hebben. Dit is de reden dat we ze hebben vervangen. Daarom vervingen wij alle meters die afkomstig waren uit deze productieserie. Wij wisten welke meters tot deze productieserie behoorden en hebben alle klanten met zo’n meter aangeschreven voor vervanging.

Waarom werden de meters vervangen?

In september 2016 meldde Landis + Gyr dat deze gasmeters een iets te korte schroefdraad hadden. Hierop hebben netbeheerders zelf in een proefopstelling de bevestiging van de bewuste meters getest en hebben vervolgens een extra onderzoek laten doen door KIWA. Daaruit is gebleken dat de meters veilig genoeg zijn en deugdelijk functioneren.

Uit aanvullend onderzoek naar mogelijke effecten op de lange termijn bleek volgens Holland Innovative echter dat nog niet volledige garantie kan worden gegeven of de betreffende meters de normale levensduur van minimaal 20 jaar mee kunnen. KIWA bevestigde dit. Netbeheerders vinden het belangrijk dat meters minimaal 20 jaar goed en veilig kunnen blijven functioneren en hebben daarom besloten de meters te vervangen. Liander heeft de vervanging van deze meters in het eerste kwartaal van 2018 afgerond.

Gerelateerde nieuwsartikelen