Tips voor installatie slimme meter

Tips voor installatie slimme meter

Wordt binnenkort uw energiemeter vervangen voor de slimme meter? Dan hebben we wat handige tips voor u op een rij gezet.

Binnenkort komt de monteur de slimme meter bij u thuis installeren. Als het goed is, is er een afspraak gemaakt. Komt deze afspraak u niet goed uit? Neem dan contact op met de aannemer die de slimme meter plaatst. De monteur doet uiteraard zijn best om op het afgesproken tijdstip bij u aan de deur te staan. Het enige wat u hoeft te doen, is de deur te openen.

Kan ik nog iets doen voor de monteur komt?

Jazeker! Zo werkt de monteur waarschijnlijk in de meterkast. Het is mooi als de huidige meter goed toegankelijk is voor de monteur. Kijk of de meterkast makkelijk open kan en of de ruimte rondom de meter vrij is. Dat is belangrijk voor de veiligheid én kan de monteur zijn werk nog sneller doen.

Vraag de monteur bij de deur om zijn legitimatiebewijs. Kijk hierbij naar de naam, pasfoto en de bedrijfsnaam van Liander. Ook monteurs van aannemers en onderaannemers hebben altijd een legitimatiebewijs van Liander mee. Zo weet u zeker dat dit specialisten zijn en u geen ‘vreemden’ in huis haalt.

Vraag de monteur bij de meterwisseling om de meterstanden te noteren. Als het goed is, ontvangt u hiervoor een bewijs. Bewaar dit goed. Zo heeft u altijd bewijs als er bij de eerstvolgende energienota verkeerde gegevens zijn ingevuld.

Wat te doen tijdens de installatie?

Als de monteur de slimme meter installeert, worden de stroom en het gas tijdelijk afgesloten. Dit duurt ongeveer een uur. Handig om vooraf rekening mee te houden. Want als u speciaal voor de installatie van de slimme meter een dag thuis werkt, is het goed om te weten dat u dus ook een uur geen internet heeft. Een belangrijke Skype-call plannen, is dus niet zo handig.

Ook elektrische apparatuur zoals de televisie, de oven of de stofzuiger (jeej!) kunt u even niet gebruiken. Had u toch een schoonmaakbeurt gepland? Goed moment om de vriezer te ontdooien. Het eerste uur krijg u van de monteur cadeau.

Hoef u niet te werken en ook geen zin in schoonmaken? Neem dan weer eens tijd voor uzelf. Niets moet, maar alles mag.