Fabels of feiten; de slimme meter

Fabels of feiten; de slimme meter

Leuk, zo’n slimme meter, maar wat moet je er mee? Is de meter wel echt zo slim? En hoe zit dat met de gegevens die beschikbaar worden voor de energieleverancier? Is dat niet privé? Vragen waarvan het antwoord niet altijd duidelijk is. Daarom zetten wij vijf feiten en fabels over de slimme meter voor je op een rij.

De netbeheerder kan wanneer hij wil mijn energieverbruik meten

FABEL – De netbeheerder leest zes keer per jaar de meterstanden van de slimme meter uit. De verbruiksoverzichten ontvang je via je energieleverancier. Je kunt het uitlezen zelfs laten blokkeren. Zo kan de netbeheerder de meterstanden niet meer uitlezen, maar moet je de meterstanden weer zelf doorgeven. Je kan er ook voor kiezen om de meterstanden juist vaker uit te lezen. Het voordeel daarvan? Een beter overzicht van wanneer je energie verbruikt en meer inzicht waar je mogelijk kunt besparen. Ook leest de netbeheerder slechts een beperkte hoeveelheid data uit in het kader van technisch netbeheer.

De slimme meter bespaart amper

FEIT – De slimme meter bespaart niet, de slimme meter meet. Het houdt de meterstand bij. Het verschil met de oude energiemeter is dat het de meterstanden door kan sturen naar de netbeheerder. De leverancier stuurt je dan zes keer per jaar een overzicht waardoor je je verbruik kunt monitoren en je energieverbruik kunt aanpassen. Middels een energieverbruik-app kun je nog beter inzicht in je energieverbruik krijgen, dagelijks en zelfs real time. Zo zie je dat je waterkoker werkelijk een boost geeft aan je energieverbruik. Met inzicht kun je actie nemen om daadwerkelijk energie te besparen.

Liander beschermt de gegevens uit de slimme meter goed

FEIT –  Digitaal verspreide informatie brengt naast het gebruikersgemak ook een veiligheidsrisico met zich mee. Om het dataverkeer van de slimme meter te beveiligen zijn behoorlijk wat maatregelen genomen. De kans dat gegevens op straat komen te liggen is miniem. We werken dagelijks aan het beperken van deze veiligheidsrisico’s. Vanzelfsprekend beschermen wij uw persoonlijke gegevens goed.

Als je zonnepanelen bezit moet je geen slimme meter nemen

FABEL – Veel bezitters van zonnepanelen maken zich zorgen over de komst van de slimme meter. De meter registreert namelijk ook wat er opgeleverd wordt door de zonnepanelen. De oude meter loopt terug bij energie die door de zonnepanelen extra wordt geleverd. Bij de slimme meter wordt de extra gewonnen energie in de jaarrekening verrekend door de energieleverancier. Als de zonnepanelen meer opbrengen dan wordt verbruikt, krijg je daarvoor een bedrag terug. Hetzelfde bedrag als de energieleverancier hanteert.

Minister Kamp heeft aangekondigd deze regeling vanaf 2017 te gaan evalueren en in 2020 eventueel aan te passen. Daarbij laat hij aan het consumentenprogramma Kassa weten dat het hebben van een slimme meter nooit een reden kan zijn dat de ene partij wordt bevoordeeld ten opzichte van de andere.

Door de slimme meter kan de vraag en het aanbod naar energie beter worden afgestemd

FEIT – Doordat de netbeheerder een beter inzicht heeft in hoeveel energie er nodig is en hoeveel er beschikbaar is, blijft het energienet efficiënt en beheersbaar. Zo kunnen we in de toekomst wellicht flexibele tarieven aanbieden, zodat je op goedkope momenten de wasmachine of droger kan laten draaien.