TF-signaal verdwijnt per 1 juli 2021

TF-signaal verdwijnt

Wij werken aan het energienet van vandaag en morgen. ​​TF (toonfrequent) is een verouderde kostbare techniek om dubbeltarief (ook hoog-/laagtarief of piek-/daltarief genoemd) mogelijk te maken. Per 1 juli 2021 zetten de netbeheerders landelijk het TF-signaal uit.

Boilers

Gevolgen voor het automatisch verwarmen van boilers

Dubbeltarief

Bekijk wat het verdwijnen van het TF-signaal betekent voor dubbeltarief

Veelgestelde vragen verdwijnen TF-signaal

  • Met het toonfrequent-signaal worden elektrische pulsen over de elektriciteitskabels gestuurd. Deze pulsen kun je zien als een ‘seintje’ en worden ontvangen door TF-ontvangers. Als de puls binnenkomt, krijgt de TF-ontvanger een seintje om te schakelen. Van aan naar uit of andersom. Zo kunnen elektrische apparaten in- en uitschakelen. Denk aan elektrische boilers die daardoor kunnen schakelen tussen dag- en nachttarief en tuinverlichting die aan en uit gaat.

  • De techniek waarmee het TF-signaal wordt verstuurd, is kostbaar en verouderd. We hebben dit signaal tegenwoordig niet meer nodig om te kunnen voldoen aan onze wettelijke netbeheerderstaken; daarvoor hebben we de slimme meter. Daarnaast zorgen zonneparken en windturbines voor verstoring van het signaal, waardoor het niet altijd goed aankomt bij de ontvangers. Daarom hebben de netbeheerders er gezamenlijk voor gekozen om niet meer te investeren in deze techniek.

  • Dagstroom is de elektriciteit die u overdag tussen 07:00 en 23:00 uur gebruikt. Nachtstroom is de elektriciteit die u ’s nachts tussen 23:00 en 07:00 uur, in het weekend en op feestdagen gebruikt. Energieleveranciers kunnen verschillende prijzen aanbieden voor dag- en nachtverbruik. Dat noemen zij normaal- en daltarief. Er zijn ook een aantal andere benamingen voor zoals; hoog- en laagtarief, piek- en daltarief, dag- en nachttarief of dubbeltarief.