TF-signaal verdwijnt: Dubbeltarief

Dubbeltarief

Betaalt u in de avonduren en in het weekend een lager tarief dan overdag? Dan hebt u een energiecontract voor dubbeltarief. En wekt u energie op met bijvoorbeeld zonnepanelen en levert u terug aan ons energienet? Dan krijgt u met dubbeltarief overdag iets meer voor uw energie dan 's nachts. Na 1 juli 2021 is gebruikmaken van dubbeltarief alleen nog mogelijk met een slimme meter. De traditionele en niet-slimme digitale meters zullen namelijk geen signaal ontvangen om van tarief te wisselen.

Heeft u een contract voor dubbeltarief bij uw energieleverancier?

Check dan hier of u een slimme meter heeft of nog aangeboden krijgt en wat de gevolgen zijn voor het verdwijnen van het TF signaal op uw energiecontract met dubbeltarief. Na 1 juli 2021 is gebruikmaken van dubbeltarief namelijk alleen nog mogelijk met een slimme meter.

Rendement dubbeltarief

Het dubbeltarief levert tegenwoordig niet zoveel voordeel meer op als vroeger. Om met het dubbeltarief voordeliger uit te zijn dan met het enkeltarief moet u meer dan de helft van uw energie in de daluren verbruiken. Bij een verhouding van 50% levert dat een voordeel op van gemiddeld zo’n 6 euro per jaar. Bij zowel de Consumentenbond als Energieleveranciers.nl kunt u vergelijkingen van enkel- en dubbeltarief bekijken.

Veelgestelde vragen dubbeltarief en de slimme meter

  • Jazeker. De slimme meter heeft een ingebouwde klok waarmee dubbeltarief mogelijk is. Het maakt daarvoor niet uit of het automatisch uitlezen in- of uitgeschakeld is.

  • Het kan zijn dat uw woning nog in aanmerking komt voor een slimme meter. Dat kunt bovenaan op deze pagina checken. Maar het kan ook zijn dat de vorige bewoner de slimme meter heeft geweigerd. In dat geval is kunt u alsnog een slimme meter aanvragen. Hieraan zijn wel kosten verbonden (€ 72,60 inclusief btw). Wij adviseren u goed na te denken of u deze kosten wilt maken. Het hebben van dubbeltarief is namelijk niet voor ieder huishouden voordelig. Om met het dubbeltarief voordeliger uit te zijn dan met het enkeltarief moet u meer dan de helft van uw energie in de daluren verbruiken. Bij een verhouding van 50% levert dat een voordeel op van gemiddeld zo’n 6 euro per jaar. Bij zowel de Consumentenbond als Energieleveranciers.nl kunt vergelijkingen van enkel- en dubbeltarief bekijken.

  • Wilt u toch gebruik blijven maken van dubbeltarief? Dan kunt u alsnog een slimme meter aanvragen. Hieraan zijn wel kosten verbonden (€ 72,60 inclusief btw). Wij adviseren u goed na te denken of u deze kosten wilt maken. Het hebben van dubbeltarief is namelijk niet voor ieder huishouden voordelig. Om met het dubbeltarief voordeliger uit te zijn dan met het enkeltarief moet u meer dan de helft van uw energie in de daluren verbruiken. Bij een verhouding van 50% levert dat een voordeel op van gemiddeld zo’n 6 euro per jaar. Bij zowel de Consumentenbond als Energieleveranciers.nl kunt vergelijkingen van enkel- en dubbeltarief bekijken.

  • Als u geen slimme meter wilt, blijft de huidige meter gewoon hangen. U blijft dan zelf de meterstanden doorgeven en kunt per 1 juli 2021 geen gebruik meer maken van dubbeltarief. Er blijft in de meter één telwerk lopen en uw verbruik wordt tegen enkeltarief afgerekend. Uw energieleverancier kan u hier meer over vertellen.

  • Zijn wij al eens bij u geweest voor het plaatsen van een slimme meter en is de installatie om technische redenen (nog) niet gelukt? Wij onderzoeken op dit moment wat de mogelijkheden zijn om alsnog een slimme meter te kunnen plaatsen. Tot die tijd betekent dit helaas dat u straks geen gebruik meer kunt maken van dubbeltarief. 

Boiler, tuin- en portiekverlichting

Boiler, tuin- en portiekverlichting

Gevolgen voor het automatisch verwarmen van boilers en bijvoorbeeld het automatisch in-en uitschakelen van tuin- of portiekverlichting