Boilers, tuin- en portiekverlichting

Boilers, tuin- en portiekverlichting

Gevolgen voor het automatisch verwarmen van boilers tijdens daluren en bijvoorbeeld het automatisch in-en uitschakelen van tuin- of portiekverlichting door het verdwijnen van het TF-signaal.

Schakelt uw boiler voor het verwarmen tijdens de voordeligere daluren op het TF signaal? Of heeft u uw tuin- of andere verlichting op TF aangesloten? Lees hier dan meer over de gevolgen en wat u eraan kunt doen.

TF verdwijnt, gevolgen voor:

 • Automatisch verwarmen van boilers tijdens de daluren

  Ga na of u een elektrische boiler in huis hebt. Dan is de kans aanwezig dat u of een vorige bewoner ervoor gekozen heeft deze via het TF-signaal automatisch te laten schakelen voor de opwarming. Dit geldt niet voor de kleinere close-in boilers die bijvoorbeeld in dekeuken gebruikt worden. Sommige (grote) boilers schakelen automatisch in en uit via het TF-signaal om tijdens de voordeligere nachtelijke daluren op te warmen. 

  Koud water

  Het TF-signaal wordt overdag uitgezet, waardoor de boiler geen seintje meer krijgt om weer in te schakelen en het water te verwarmen. Dit betekent dat u alleen nog koud water hebt, totdat u de boiler zelf weer (handmatig) inschakelt.

  Wat moet ik doen?

  Vraag voor 1 juli aan een installateur om uw situatie te bekijken en bijvoorbeeld een tijdschakelklok te plaatsen. Zo’n schakelklok neemt de werking van het TF-signaal voor de boiler over. Als u al een slimme meter heeft, dan is de kans groot dat Liander bij de plaatsing van de meter al een schakelklokje geïnstalleerd heeft. Wilt u het zeker weten? Vraag het dan aan een installateur.

 • Automatisch in- en uitschakelen van bijvoorbeeld tuinverlichting

  Soms worden losse TF-ontvangers gebruikt voor het automatisch in- en uitschakelen van bijvoorbeeld tuinverlichting en verlichting op eigen terreinen. Deze ontvangers zijn gekoppeld aan een ander TF signaal, namelijk aan het signaal voor openbare verlichting. Dit signaal wordt of is op de meeste plaatsen begin 2021 gestopt. Hierdoor kan het zijn dat de automatische schakeling niet meer werkt.

  Wat moet ik doen?

  U kunt de verlichting voortaan handmatig in- en uitschakelen of vraag een installateur om een andere oplossing zoals bijvoorbeeld een tijdschakelklok. Zo’n schakelklok neemt de werking van het TF-signaal voor de verlichting over.

 • Automatisch in- en uitschakelen van bijvoorbeeld portiekverlichting

  Soms worden losse TF-ontvangers gebruikt voor het automatisch in- en uitschakelen van bijvoorbeeld portiekverlichting. Deze ontvangers zijn gekoppeld aan een ander TF signaal, namelijk aan het signaal voor openbare verlichting. Dit signaal wordt of is op de meeste plaatsen begin 2021 gestopt. Hierdoor kan het zijn dat de automatische schakeling niet meer werkt.

  Wat moet ik doen?

  Wij hebben woningcorporaties ingelicht over het verdwijnen van het TF-signaal. Dus als het portiek in beheer bij uw woningcorporatie donker blijft, of juist andersom dat het licht blijft branden, laat dit dan weten aan uw woningcorporatie. Heeft u zelf ergens verlichting laten schakelen door middel van TF? Dan kunt u de verlichting voortaan handmatig in- en uitschakelen of vraag een installateur om een andere oplossing zoals bijvoorbeeld een tijdschakelklok. Zo’n schakelklok neemt de werking van het TF-signaal voor de verlichting over

Vraag een erkend installateur naar oplossingen

Een netbeheerder is geen commerciële partij. Netbeheerders mogen geen vervangende oplossing bieden (de wet schrijft voor dat zij niet marktverstorend mogen werken) voor overige toepassingen van het TF-signaal. Voor oplossingen kunt u terecht bij een erkende installateur.

Veelgestelde vragen verdwijnen TF en boiler

 • Nee, de slimme meter stuurt geen andere apparaten aan. Daarom kunt u uw boiler niet in- of uitschakelen met de slimme meter.  Als u uw boiler wel automatisch wilt laten verwarmen op bepaalde tijdstippen, vraag dan aan een erkend installateur naar de mogelijkheden.

 • Eventuele kosten die u maakt, komen voor uw eigen rekening. Het in- en uitschakelen van een elektrische boiler hoort namelijk niet bij de taken van een netbeheerder.

 • Het schakelen van de boiler was een extra service van Liander. Dit hoort echter niet bij onze wettelijke taken. In de wet staat dat netbeheerders geen vervangende oplossing mogen bieden (niet marktverstorend mogen werken) voor overige toepassingen van het TF-signaal. Daarom mogen wij ook geen alternatief aanbieden. Voor oplossingen kunt u terecht bij een erkende installateur.

Dubbeltarief

Bekijk wat het verdwijnen van het TF-signaal betekent voor dubbeltarief